En azından Alman Federal Ağ Ajansı böyle düşünüyor. Oyuncağın güvenliksiz bir Bluetooth bağlantısı olduğunu belirten kurum, Cayla’nın raflardan toplatılması kararı aldı. Açıklanan kararda “Gizli kameraları ya da mikrofonları bulunan ve başka bir noktaya veri aktarabilen cihazlar mahremiyeti tehdit ediyor. Cayla adlı oyuncak bu sebeple Almanya’da toplatılacaktır. Bu karar, toplumumuzun en korunmasız bireylerini de güvende tutmak adına alınmıştır.” denildi.

Genesis Toys tarafından ABD’de üretilen ve Vivid Toy Group tarafından dağıtılan oyuncağı satın alan ailelere de Cayla bebeği devre dışı bırakmaları tavsiye edildi. Açıklama evimizde her geçen gün daha fazla yer almaya başlayan ‘akıllı’ ürünlerin gereğinden fazla akıllı hale gelmesinin yarattığı sorunları gözler önüne seriyor.

Geçtiğimiz yıllarda hackerların evlerde bulunan bebek telsizlerini dinleyerek bilgi edindiğinin ortaya çıkmasının ardından bu sorun daha ciddi bir şekilde ele alınmaya başladı. Geçmişin kurbanı oldu Almanlar, Nazi ve Komünist yönetimler altında fişlenme korkusuyla yaşadıkları için bugün Alman yasaları mahremiyeti koruma konusunda son derece katı. Ülkede, bir kişinin mahremiyet hakkının korunması diğer tüm bilgi edinme haklarından daha üstün görülüyor.
DAHA ÖNCE DE 'HELLO BARBİE' ADLI BEBEK KALDIRILMIŞTI

Süddeutsche Zeitung’a konuşan bir yetkili, “Nasıl bir ürün olduğu hiç önemli değil. Bir kül tablası ya da yangın alarmı da olabilirdi.” diyerek, oyuncak bebeğin satışının durdurulması kararının arkasında durdu. Daha önce de ‘Hello Barbie’ adlı etkileşimli oyuncağın ülkede satışı engellenmişti. Bu oyuncağa halk arasında, eski Doğu Alman gizli polis servisine göndermede bulunarak, Stasi-Barbie adı takılmıştı.

Genesis Toys henüz konu ile ilgili bir açıklamada bulunmadı.

Kaynak:Posta