IKBY referandumu sonrası bölgede sıcak gelişmeler yaşanırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'a gitti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı HASANRuhani tarafından Sadabat Sarayı'nda resmi törenle karşılandı.  Erdoğan ile Ruhani'nin tören alanından baş başa ve heyetler arası görüşme yaptı. Görüşmelerin ardından iki ülke arasında bazı anlaşmalara imzalar atıldı. İki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda hem Irak hem de Suriye konusunda iki lider net mesajlar verdi. Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğüne vurgu yapılan toplantıda, Türkiye ve İran arasında yapılan önemli anlaşmalara da vurgu yapıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN:VERİMLİ GÖRÜŞMELER YAPTIK

"Ekonomik ve siyasi anlamda verimli görüşmeler yaptık diyen" Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları şöyle: İlişkilerimizi daha olumlu istikamete taşıyacağız. Türkiye ve İran'ın 30 milyar dolar ticaret hacmi hedefimiz vardı. 10 milyar dolarda takılı kaldık. Dördüncü yüksek düzeyli strateji konseyi de 30 milyar dolarlık bu hedef gündemimizin ana belirleyici maddesi oldu.

Enerjiden turizme, karayolu taşımacılığına, savunma sanayine varana kadar her türlü konuda arkadaşlarımızı teşvik ettik. Merkez Bankalarımızın riyasetinde, finans sektörlerine bir hareketlilik getirme kararı aldık. Ekonomik ilişkilerimizi mevcut kur baskısından  kurtarmak suretiyle yerli parayla alışveriş yapma sürecini hayata geçirme  kararını verdik. Merkez bankalarımız önümüzdeki hafta bu konudaki anlaşmayı imzalayacaklar. Bankalarımızın İran'da şube açmaları, İran bankalarının Türkiye'de şube açmaları konuları hareketlenecektir. Enerji sektöründe işbirliğimizi yoğunlaştırma konusunda kararlılığımızı ortaya koyduk. Onun için enerji bakanlarımızın bu noktadaki işbirliği önem arz ediyor. Kültür-turizm bakanlarımızın aralarındaki işbirliği büyük önem arz ediyor. Bu konudaki tecrübemizi İran'la özellikle paylaşmak istiyoruz. Medeniyetler noktasında çok ciddi bir geçmişe sahip olan İran'a inanıyorum ki ülkemizden binlerce onbinlerce insan ziyarete gelecektir. Şu anda Türkiye'den İran'a olan THY seferleri zaten bunun bir işaretidir. Turizm sektöründeki yatırımcılarımızı İran'da yatırım yapmaya teşvik ediyoruz, edeceğiz.

KUZEY IRAK'A YAPTIRIMLAR AĞIRLAŞACAK 

Tabi bölgesel sorunlar şu anda gündemimizde. Özellikle, üçlü mekanizmalar şeklinde çalıştığımız Irak sorunu önümüzde ilk madde haline gelmiş vaziyette. Bir tarafına malum bir zatı alıp, bir diğer  tarafına bir başka malum bir zatı alıp bu şekilde böyle bir adımı atmak  inanıyorum ki Kuzey Irak yerel yönetimini yalnızlığa mahkum edecektir. İran ve  Türkiye olarak bu konudaki kararlılığımız bellidir. Irak'taki muhatabımız merkezi  yönetimdir ve bu referandumu da kesinlikle gayrimeşru olarak telakki  ediyoruz.Mossad'la masaya oturup verilen karar gayri meşrudur.  Bildiğiniz gibi attığımız adımlar var. Gerek İran'ın gerek Türkiye'nin gerek merkezi yönetimin bundan sonra ağırlaştırarak atacağı adımlar var.

SURİYE'DE ÇATIŞMASIZLIK BÖLGELERİNİ ÖNEMSİYORUZ 

Suriye'de bir üçlü mekanizma var. Orada da  İran, Rusya, Türkiye olarak Astana süreciyle çerçevelenen bir süreci işletiyoruz.  Burada da çatışmasızlık bölgesini çok çok önemsiyoruz. Bu üstün mekanizmanın terör örgütleriyle DAEŞ, El Nusra ve diğerleriyle mücadele edeceğiz. Oradaki mazlumları bunlardan kurtaracağız. Askeri birliklerimiz, bakanlarımız, istihbarat örgütlerimiz beraber çalışacaklar

RUHANİ: İKİ ÜLKE MİLLİ PARA BİRİMİ İLE TİCARET YAPACAK

'Çok önemli kararlar adık diyen'İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise  şunları söyledi: "İkili görüşmede çok önemli kararlar aldık. Türkiye ve İran bölgedeki istikrar için önemlidir. Son dönemde Türkiye ile ilişkilerimiz gelişiyor. İki ülkenin ticareti milli para birimi ile yapılacak.İki lke arasında seyhatlei kolaylaştırmak adına gümrük konularını çözmek için üç gümrük kapısının 24 saat çalışması konusunda anlaştık. İki kapı yarın 24 saat esasına göre çalışmaya başlayacak. Yıllık 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor. Türkiye İran'dan daha fazla doğalgaz alacağını söyledi. 

IRAK VE SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANAYIZ
İran tarafı, Türkiye'den bu konuda yatırımlar yapmasını istedi, Türkiye de yatırım yapmaya hazır olduğunu söyledi. En temel amacımız bölgede barış hakim kılmaktır.Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Mezhep ayrımcılığı bölgedeki yabancıların planı. Terör nereden olursa olsun iki ülke mücadele edecek