Sivas’ta ömrünü tamamlamış hurda lastikleri toplayarak enerjiye dönüştüren Sivas Belediyesi, hem çevre kirliliğine engel oluyor hem de lastikleri enerjiye dönüştürerek ekonomik anlamda gelir elde ediyor.

Doğada uzun bir süre yok olmaması nedeniyle çevre kirliliğinde önemli bir etken olan kullanılmış lastikler, Sivas Belediyesi ekipleri tarafından toplanarak geri dönüşüme kazandırıyor. Lastikler, bileşenlerine ayrılarak farklı alanlarda kullanılabilir ham maddeler haline getirilme amacıyla toplanıyor. ’Kullanılmış elektrikli-elektronik eşyalarımızı ve ömrünü tamamlamış lastiklerimizi çöpe atmayalım, bizi arayın gelip alalım’ sloganıyla başlatılan kampanya çerçevesinde vatandaşların çağrı merkezine ulaşması halinde atıkları adreslerinden teslim alıyor.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, hayata geçirmiş olduğu kampanya ile 2016 yılı içerisinde 450 ton geri dönüşüm olduğunu ve 2017 yılı içerisinde ise 700 ton civarında bir lastik toplamayı hedeflediklerini belirtti. Çevre kirliliğinin çok büyük problemler oluşturduğunun bilincinde olduklarını ve öncelikli olarak düzenli çöp depolama alanlarını etkin bir hale getirerek, ayrıştırma tesislerini kurduklarını belirten Aydın, "2016 yılında başlattığımız kampanya ile ekonomik ömrünü tamamlamış olan araç lastikleri ile ilgili bir kampanya başlattık. Bu kampanyamız ile 2016 yılı içerisinde 450 ton geri dönüşüm oldu. 2017 yılı içerisinde ise 700 ton civarında bir lastik toplamayı hedefliyoruz. Topladığımız lastikleri topladıktan sonra lisanslı firmalara aktarıyoruz. Bu şekliyle de çevre noktasında önemli bir çalışma olduğu kanaatindeyim. Vatandaş bize telefonla bildiriyor atıklarının olduğunu ve arkadaşlarımız bildiriden sonra gidiyor ve evlerinden veya belirtilen noktadan alıyorlar. Toplanan lastikleri depolama alanımızdan lisanslı firmalara aktarıyoruz. Geri dönüşümün yanında sembolik de olsa geliri oluyor ama bizim için esas olan çevre kirliliğini önlemek. Asıl yaklaşımımız bu noktada" dedi.

"Lastikleri ne yapacağımızı bilmiyorduk"

Sivas’ta bir çok oto lastik işletmecisi ve vatandaşın ömrünü tamamlamış araç lastiklerini ne yapacakları konusunda bir fikri olmadığını belirten oto lastik işletmecisi Osman Yıldırım, "Ben lastikleri ne yapacağımı bilmiyordum. Belediye tarafından bana geri dönüşümün olduğu söylendi onlar da beni ekiplere yönlendirdiler. Ardından da ekipler gelip alıyor. Bu lastikler doğada durduğu zaman geri dönüşümü yok ve doğada pislik. Bu şekilde geri dönüşüyor, halı sahaların altına kullanılıyor, yeniden enerji üretiliyor. Bu çalışmalar çok güzel çalışmalar ve Sivas Belediyesinin bu çalışmalarını takdir ediyoruz. Sivas Belediyesine vermeseydim ne yapacağımı bilmiyordum. Sivas Belediyesi bana öncülük yaptı ve yol gösterdi" şeklinde konuştu.