2017 Londra Dünya Atletizm Şampiyonası basın toplantısı yapıldı.

2017 Londra Dünya Atletizm Şampiyonası basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, Olimpiyat Madalyalı Türkiye rekortmeni çekiççi Eşref Apak, Olimpiyat Üçüncüsü Yasmani Copello Escobar, cirit milli sporcusu Eda Tuğsuz ve antrenör Murat Avan katıldı. Toplantıda konuşan Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, “Türkiye atletizmi, belli bir sekteye uğradıktan sonra son 3,5 yıldır ciddi bir altyapı ve ivmelenmeyle yukarıya doğru hızlı bir şekilde tırmanıyor. A Milli Takım olarak, 2020 Olimpiyatları’na giderken yüzde 80’i gençlerden oluşan bir kadroyla devam ediyoruz. Altyapıdan gelen çocuklarımızla madalya kovalayacak bir yer edindiğimizi görüyoruz. Bundan da son derece mutluyuz” dedi.

“Şu an 27 sporcuyla gidiyoruz”

Dünya Şampiyonası’nda bugüne kadar iki madalya aldıklarını vurgulan Çintimar, “Böyle bir organizasyona giderken ’madalya alacağız’ demek şartlanma anlamına gelir. Madalya her sporcunun hedefidir ama amacımız, final sayımızı en yükseğe çıkarabilmek. Bugüne kadar 12 kez en iyi 8’e girmişliğimiz var. Dünya Şampiyonası’nda bu rakamı tek seferde geçebilmek için çaba içindeyiz. En fazla katılımımız, 14 kişiyle olmuş. Şu an 27 sporcuyla gidiyoruz. Bundan önce sayı tamamlamak adına barajı geçen bütün sporcularımızı götürüyorduk. Şu an bu durumda değiliz. Final koşması muhtemel olmayacak sporcularımızdan kendi rızasıyla katılmak istemeyen sporcularımızı takıma almadık. Emel Dereli, Avrupa Şampiyonası’nda 4. oldu. Hocası ve kendisi, antrenman yorgunluğunun olduğunu söyledi. Dünya rekortmeninin finale kalamama riski nedeniyle bir sonraki şampiyonayı hedeflemek gerekiyordu. İlham Tanui Özbilen, bir önceki Dünya Şampiyonası’nda madalya alan sporcularımızdan birisi. Olimpiyatlarda bir sakatlık geçirmişti. Seçmede veya yarı finalde iyi performans sergileyememe korkusuyla Avrupa Şampiyonası için kendini riske etmeme adına bu organizasyondan feragat etti. Birkaç sporcumuzu da Üniversiteler Dünya Şampiyonası’nda kürsüye çıkma şansı olduğu için götürmüyoruz. Kürsü şansını kaçırmaması adına Dünya Şampiyonası’na katılmayacak. Çocuklarımızı korumak ve kollamak zorunda olduğumuz için bu tedbiri aldık” ifadelerini kullandı.

Escobar: “Bu ülkenin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum”

Milli atlet Yasmani Copello Escobar ise böyle harika bir ülkenin parçası olmaktan gurur duyduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Herkese teşekkür ediyorum. Hiçbir zaman sizlere teşekkür etmekten sıkılmayacağım. Ağlıyorum çünkü kendimi burada doğmuş gibi hissediyorum. Şimdi gücümü toplayıp, finale çıkmak için mücadele edeceğim. Benim için hazırlık dönemi olarak zor bir yıl oldu. Ufak tefek bazı sakatlıklar yaşadım. Şu anda eski Escobar haline geldim. İyi durumdayım. İlk hedefim finale çıkarak en iyi 8 sporcu arasında yer almak. Türk bayrağını yine göndere çektirip, podyumda olmak en büyük umudum.”

Apak: “Bizim asıl hedefimiz 2020 Tokyo Olimpiyatları”

Milli çekiççi Eşref Apak da ilk kez şampiyonaya katılacak gibi heyecanlı olduğunu ifade ederek, “Herkesin amacı madalya almak ama akıllı ve stratejik yaklaşmak lazım. Seçme yarışması, finalden daha zorlu geçiyor. Seçmeleri geçtikten sonra hedefimize odaklanmak istiyorum. Yaklaşık 10 aydır yeni bir antrenörle çalışıyoruz. Her şey yolunda gidiyor. Bizim asıl hedefimiz, 2020 Tokyo Olimpiyatları. Son yarışmamın 2020 Tokyo Olimpiyatları olmasını istiyorum” diye konuştu.

Milli ciritçi Eda Tuğsuz ise ilk defa Dünya Atletizm şampiyonasına katılacağı için çok heyecanlı olduğunu ve emeklerinin karşılığını almak istediğini söyledi.

Avan: "Eda kadar yetenekli bir sporcu daha görmedim"

Antrenör Fatih Avan, Eda’nın 60 metre ve üzerindeki kariyerine 3 aylık kısa bir sürede ulaştığını vurgulayarak "Henüz çok tecrübesiz, heyecanlı ve kendini adapte etmiş değil. Büyük organizasyonlarda bunun sıkıntısını yaşadı. Umarım Dünya Şampiyonası’nda bunun üstesinden gelir. Final yarışması büyük bir başarı olacak. Finale kaldığı takdirde Eda’nın madalyanın en büyük adaylarından biri olduğuna inanıyorum. Kariyerim boyunca Eda kadar yetenekli bir sporcu daha görmedim" sözlerini sarf etti.