Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 3 ay, 6 ay ve 1 yıllık eylem planında, seçim öncesi yer alan tüm vaatler yer alırken, yanına yenilerin eklendiği de ortaya çıktı. 21 Mart’a kadar yapılacak ilk 3 aylık paket içinde yeni esnek çalışma biçimlerinin getirilmesi ve bunun pilot olarak kamu kurumlarında uygulanması dikkat çekti. Bir diğer dikkat çeken nokta rant vergisinin de 3 ay içinde geleceğinin Davutoğlu tarafından bizzat açıklanması oldu.


Emeklinin, muhtarın, polisin öğrencinin cebine para girecek

Asgari ücret artacak

Davutoğlu, kıdem tazminatı sisteminin tarafların uzlaşısıyla değiştirileceğini vurgularken, kamuoyunda ‘rant vergisi’ olarak anılan ve imar planı değişikliklerinden kamunun pay almasını sağlayan düzenlemenin de üç ay içinde yapılacağını açıkladı.


‘Esnek çalışma kamudan başlayacak’

Seçim öncesi söz verildiği gibi asgari ücret 1300 liraya çıkarılacak. Ancak Başbakan Davutoğlu, asgari ücretin artmasından dolayı özel sektörde yaşanabilecek sıkıntılara yönelik olarak ilave tedbir alınacağını da sözlerine ekledi.




Esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi

- Er ve erbaşların harçlığı 30 TL’den 100 TL’ye yükseltilecek.

- Esnafa 30 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği verilecek.

- Küçük ve orta ölçekli işletmelerin TSE ve patent belgelerinin maliyetlerinin Devlet tarafından karşılanması sağlanacak.

- Yoksul ailelere belirli ölçütlerle internet erişimi sağlanacak.

- Kentsel dönüşüm kapsamına girmek şartı ile izinsiz yapılara elektrik ve su bağlanacak.

- Yurtdışında yaşayan vatandaşların askerlik bedeli 6.000 evrodan 1.000 euroya düşürülecek

- Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin TL’ye kadar kazançlarından vergi alınmayacak.

- Elektronik T.C. Kimlik Kartı’nın vatandaşlara dağıtımına başlanacak.

- Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilecek.

- Yeni işkuran gençlere 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak

- İşletme büyüklüğü 5 dekar altındaki meyve, sebze, süs bitkisi, ıtri-tıbbiaromatik bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilere destekleme düzenlemesi yapılacak.


Başkan adayına para

Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı eylem planı, Türk siyasetinde radikal değişiklikler öngörüyor. Buna göre Cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi; milletvekili ve belediye başkan adaylarına seçim dönemlerinde ‘nakdi yardım’ yapılabilmesine imkan tanınacak. Siyasi partilere yapılacak bağışlar elektronik ortamda ilan edilecek. Bu eylem çerçevesinde şu adımlar atılacak:

- Siyasi Etik Kanunu çıkarılacak.

- Siyasetin finansmanın şeffaflaşmasına yönelik yasal düzenleme yapılacak. Milletvekili ve belediye başkan adaylarına yapılacak nakdi yardımların, kendi adlarına açılmış seçim hesaplarına yatırılmasını sağlayacak düzenleme yapılacak, adaylara ve siyasi partilere yapılacak aynî ve nakdî yardımlara ilişkin düzenlemeler getirilecek.

- Siyasi partilere yapılan bağış miktarı elektronik ortamda ilan edilecek. Seçim hesapları ile yapılan harcamaların denetiminin yapılması ve sonuçlarının elektronik ortamda ilan edilmesi sağlanacak.