AKDAĞMADENİ (Yozgat), () - YOZGAT'ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Körük Köyü'nde yaklaşık 130 yıl önce çeyiz sandığına girip, kaynanadan geline miras olarak bırakılıp, günümüze kadar ulaşan bakır güğümün son sahibi 80 yaşındaki Canan Kanak, ''Ben de bunu kendi gelinime emanet edeceğim'' dedi.
Akdağmadeni ilçesinin Körük Köyü'nde yaşayan Canan Kanak, evinde 'pekmez saklama kabı' olarak kullanıldığı bakır güğümü büyük özen gösterdiğini belirtti. Güğümü kendisine kaynanasının verdiğini ifade eden Kanak, ''Ona da kendi kaynanasından miras kalmış. Bugüne kadar benim dışımda 3 kaynana tarafından kullanılan bakır güğümün sadece kapağı kaybolduğu için yenilendi, 30 yıl önce köye gelen kalaycı tarafından da kalaylandı'' dedi.
Bakır göğümün, yaklaşık 130 yıl önce çeyiz sandığına girip, çeyiz listesinin ilk sıralarına yazıldığını kaydeden Canan Kanak, ''O yıllarda bunlar çok önemliymiş, o yüzden gelinin çeyizinde kayıt altına alınıp, muhtar ve şahitler tarafından da mühürlenirmiş. Ben hatıra olarak bugüne kadar sakladım. Bundan sonra da gelinim Reyhan tarafından saklanmasını isteyeceğim. Şimdilerde bu tip bakır güğümleri bulmak da çok zor'' diye konuştu.

FOTOĞRAFLI