Ömür AVCI/ TRABZON, () - TRABZONSPOR Başkan Yardımcısı Ali Uzunay, Gaziantepspor maçı sonrası hakem Çağatay Şahan ve yardımcılarının asla bordo-mavili yönetim tarafından mahsur tutulmadığını belirterek, "Hakemler, hakem odasının kapısını kendileri kilitlemişlerdir. Maç başından itibaren emniyet güçleri stat içinde ve çevresinde güvenliği sağlamışlardır. Hakemlerin beklemesi onların bilgisi ve onayı dahilindedir" dedi.
Gaziantepspor maçı sonrası çıkan olaylara bizzat müdahale eden kişi olarak yazılı bir açıklama yayınlama gereği duyduğunu belirten Ali Uzunay, şikeyle ilgili yargılamanın sonucunun güçlünün hukukunun geçerli olduğunu gösterdiğini belirterek şunları söyledi: "Yönetimimiz başından beri hukuk kuralları dahilinde bu davanın takipçisi olmuştur ve sonuna kadar da olacaktır. Ne var ki Trabzonspor taraftarının bu travmadan kurtulması pek de kolay olmayacaktır. Trabzonlunun hassasiyetini bilen bir takım mihraklar futbolla yatıp futbolla kalkan bu şehir insanını kaos ortamına çekmek için bir takım faaliyetlere başlamıştır. Nitekim, Fenerbahçe’nin Rize maçı sonrasında dönüş yolunda Trabzon ili sınırlarında terör saldırısına uğraması ve bu ahlak dışı, iğrenç, canavarca olayın Trabzonlulara mal edilmeye çalışılması halkı çileden çıkarmışsa da Trabzonlunun sağduyusu olayların yurdumuzda ve Trabzon’da huzuru bozmak amacıyla yapıldığına ilişkin oynanan kirli bir oyun olduğunu ortaya çıkarmıştır."
NEDEN TRABZON’DA YAPILIYOR?
Trabzonspor’un bu sezona iyi başladığını belirten Ali Uzunay, "İlk haftalarda da bazı hakem hataları yapılmıştı, ancak sessizliğimiz herhalde zafiyet olarak görülmüş olmalı ki 5. haftadan itibaren bu kirli oyunun kurucuları işi daha da ileriye götürmüş, yapılanlar hakem hatası olmaktan çıkmış takım provoke edilmeye; taraftar ve oyuncular verilen yanlış kararlarla kışkırtılmaya başlanmıştır. 10 maçın 9’unda Trabzonspor aleyhine yanlış kararlar mevcuttur. Ligin başlangıcından bu yana takımın 13 puanı yenmiştir. Ancak sözü edilen bu hakem hatalarından en dikkat çekenleri deplasmanda yapılanlar değil özellikle iç saha maçlarında yani Trabzon’daki maçlarda yapılan, özellikle seyirciyi kışkırtacak hatalardır. TFF ve yine yetkililerce sorgulanması gereken de futbolun bu kadar önem arz ettiği adeta yaşam biçimi hale gelen bir kentte takıma karşı yapılan haksızlıkların özellikle neden Trabzon’da yapıldığı, seyircinin ve halkın neden bu denli kışkırtıldığı hususudur" dedi.
HAKEMLİK MÜESSESİNE İNANÇ KALMADI
Vicdanlı bir gözlemcinin hakemin yanlış kararlarını raporuna yazması halinde bile o hakemin en fazla birkaç hafta dinlendirileceğini vurgulayan Ali Uzunay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Peki sizin kaybolan ümitleriniz, sarsılan takım ruhunuz, harcadığınız onca para verdiğiniz onca emek, kaybedilen puanlar, oyuncuların bozulan moralleri yerle bir edilen takım disiplini, ruhu nasıl düzelecek? Federasyonun hakeme verdiği birkaç haftalık ceza bunları geri getirecek mi? Bakın bugün taraftarımız artık maça gelmiyor. Onları bunun için suçlamıyorum. İnsanlar eğlenmek için maça gelirler, ama maça geldiğinizde haksızlıklara asabınız bozulacak, futbolun, sporun ötesinde çirkin bir tezgah görüp sinirlenip gerilecekseniz, niçin maça gideceksiniz ki. Trabzon halkı, taraftar artık hakemlik müessesine ve maçların adaletle yönetileceğine ilişkin inancını kaybetmiştir."
GAZİANTEP MAÇI SONRASI YAŞANANLARI ANLATTI
Ali Uzunay, Gaziantep maçı sonrası yaşananları da anlatırken şu ifadeleri kullandı: "Hakemin maçı provoke etmesi sonrasında iyice gerilen taraftar eylemlere başlayınca öncelikle stadı sorunsuz bir şekilde boşaltmaya, hakemlerin bir olay olmadan soyunma odasına gönderilmesine çalıştık, başarılı da olduk. Ne var ki bir grup taraftar stadın çevresinden ayrılmadı. Bu arada Kulüp Başkanımızı aradım ve durumu kendisi ile istişare ettik. Başkan, hakemlerin emniyet altına alınmasının önemini vurguladıktan sonra Kulübe ve Trabzon’a leke getirecek nahoş bir hadiseye engel olmamızı, bunun yanında taraftarı yatıştırıp, polis müdahalesine meydan vermemek için elimizden geleni yapmamızı, Valilik ve Emniyetle irtibat halinde olmamız gerektiğini söyledi. Kendisi de taraftarı sakinleştirmek için acele özel uçakla Trabzon’a geleceğini bana ileterek yola çıktı. Ben de Sayın Valiyi arayıp durumu kendisi ile görüştüm. Kendileri ile hakemlerin soyunma odasına girip kapıyı kapattıklarını, emniyet altında olduklarını, rahat olmaları için ihtiyaçlarını karşılayıp ikramda bulunacağımızı söyledikten sonra, taraftar sakinleşene kadar doğrudan müdahale edilmemesini, bizim de kendilerini yatıştırmak için uğraştığımızı, sert bir müdahalenin olay çıkmasına neden olacağını konuştuk. Sayın Vali, duyarlı ve olgun kişiliğiyle beklememizin uygun olacağına karar verdi ve bilindiği gibi hiçbir hadise çıkmadan taraftarlar sakinleştirildikten sonra hakemler polis nezaretinde stattan çıkarılmışlardır. Hakemler, hakem odasının kapısını kendileri kilitlemişlerdir. Asla bizim tarafımızdan mahsur tutulmamışlardır. Sayın Vali de açıklamalarında bu durumu altını çizerek vurgulamıştır. Bizler kendisini kanunların ve kamu görevlilerinin üstünde gören insanlar olmadık, zaten böyle bir durum mümkün de değildir. Maç başından itibaren emniyet güçleri stat içinde ve çevresinde güvenliği sağlamışlardır. Hakemlerin beklemesi onların bilgisi ve onayı dahilindedir. Biz bu esnada kendilerine yardımcı olduk, taraftarı yatıştırmaya çalışıp nahoş bir olay çıkmaması için onlara destek olduk. Bunun yanında muhtemel bir yanlış anlamaya mahal vermemek için Trabzonspor mensuplarının hakem odasına yaklaşmasına arkadaşlarımla birlikte engel oldum, o kadar ki hakemlere olan ikramlarımızı oda kapısına götürmeleri için polislerden yardım istedik. Bizler olay çıkmaması için bu hassasiyeti gösterirken birilerinin polis Özel timinin operasyon yapacağını söylemesi hem de bunu basın kanalı ile yapması esef vericidir. Valiliğin açıklaması ortadadır. Hakemler hiçbir olumsuzluk olmadan polis nezaretinde emniyetli bir şekilde soyunma odasından çıkarılarak stadı terk etmişlerdir."
KİNİNİZLE DAHA FAZLA ZARAR VERMEYİN
Ali Uzunay, açıklamasının son bölümünde ise, yerel basını suçlayarak, "İktidar her düzende vardır, ancak muhalefet yalnız demokrasilerde mevcuttur. Yaklaşan kongre öncesi muhalif kanadın faaliyet içerisinde olması eşyanın tabiatındandır Ancak muhalefet yaparken seviyeli olmak, Trabzon’a ve Trabzonspor’a zarar vermemek gerekir. Ne var ki yerel basında aklın alamayacağı hakaret ve iftiralar art arda sıralanmaktadır. Bugünkü ulusal gazetelerin spor sahifelerine bakarsanız Trabzon ve Trabzonspor düşmanlarının söyleyip yazmadıklarını bir kısım Trabzon basınının yaptığını göreceksiniz. İbrahim Hacıosmanoğlu’na zarar verdiğini sananların asıl Trabzon’a ve Trabzonspor’a zarar verdiğinin bilincine kavuşmalarını niyaz ediyorum. Kininizle Trabzonspor’a daha fazla zarar vermeden kendinize gelin ve bir daha düşünün" ifadesini kullandı.