Uyku, yaşayabilmemiz için en gerekli ihtiyaçlarımızdandır. Metabolizmamız uyku esnasında kendini yeniler. Bu yenilenme sürecine hücrelerimiz, organlarımız hatta beynimiz bile katılır. Bu sayede sağlıklı oluruz. Normal bir insan yaklaşık olarak 6-7 saat kadar günlük uyku uyumak zorundadır. Peki, İnsan vücudu ne kadar uykusuz kalabilir?

Dikkat ettiyseniz normalden az uyuduğunuzda bile hem vücut sağlığınız hem de sinirsel durumunuz bozulur. Hiç uyumadığınızı düşünürseniz, hayatın ne kadar zor olabileceğini tahmin edersiniz. 1965 yılında bir bilim fuarında Randy Gardner isimli 17 yaşında ki bir genç, 11 gün hiç uyumamıştır. Yapılan araştırmalara göre 8-10 gün arasında insanlar uyumadan yaşayabiliyorlar. Bütün bu denekler üzerinde tespit edilen tek şey, konsantrasyon ve motivasyon eksikliğidir. Uzun süren uykusuzluk, algılama kapasitesi ve zihinsel aktiviteleri yavaşlatmaktadır.

Amerika’da yapılan bir araştırmada, iki hafta boyunca fareler uykusuz bırakılmıştır. Farelerin beyinleri incelenerek, uykuya daldıklarında çeşitli uyaranlar ile uyandırılmışlardır. 15 gün uykusuz kalan fareler hayatlarını kaybetmişlerdir. Peki, fareleri direk olarak öldüren şey neydi? Uzmanlar, beyin aktivitelerinin yavaşlamasına bağlı olarak, vücudun iflas etmesi olarak bu olayı açıklıyorlar.

Fakat, daha ilgi çekici olan şey Morvan Sendromudur. Bu hastalığı geçiren kişiler hiç uyumazlar. 50 yıl boyunca hiç uyumayan insanlar bile vardır. Üstelik normal hayatlarına bile devam edebilen bu hastalık çok nadir görülmektedir. Otonom ve sinir sistemi tutulması ve endokrin fonksiyon bozukluğu olarak adlandırılan bu rahatsızlıkta hasta uyku uyuyamaz. Üstelik, morvan sendromunun bilinen bir tedavisi de yoktur. Bu hastalık nedeni ile kas seğirmeleri, ağrı, terleme sıklıkla yaşanır. Çok nadir görülse bile dünyada bu rahatsızlığı yaşayan insanlar vardır. Sinir hücrelerinin ürettiği bir antikor yüzünden olduğu düşünülmektedir.