KASTAMONU (AA) - Kastamonu Üniversitesi ve Uluslararası Ormancılık Araştırma Birliği işbirliğiyle düzenlenen "Uluslararası 10. Kayın Sempozyumu" başladı.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, üniversitenin 3 Mart Konferans Salonu'ndaki sempozyumun açılışında, 14 ülkeden ilim insanının katıldığı etkinlikte, 87 bilimsel araştırmanın tebliğ edileceğini söyledi.

Bu ilmi faaliyetin Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde Türkiye'de düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Aydın, sempozyumun hedefine ulaştığını belirtti.

Sempozyum Koordinatörü ve Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezgin Ayan da kayının, Türkiye ormanlarında alansal bakımdan meşe, kızılçam ve karaçamdan sonra dördüncü sırada bulunduğunu dile getirdi.

Kayının, Türkiye ormancılığında ekonomik faydasının yanında ekolojik değeriyle ön plana çıkan bir tür olduğunu vurgulayan Ayan, "Orman, toprağın anası olarak değerlendirilir. Kayın kelimesinin Türk dillerindeki yaygınlığı, 'kadın' anlamına gelmesi ve doğurganlığı sembolize etmesi nedeniyle kutsallaştırılmıştır. Ana gibi kutsaldır" dedi.

Orman Genel Müdürlüğü Silvikültür Daire Başkanı Halis Ömür ise Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 48 bin hektar kayın ormanı bulunduğunu kaydetti.

Gençleştirmeye yönelik çalışmaların 20 yıldır yapıldığını anlatan Ömür, "Kullanım alanı bakımından kayın, çok önemli bir ağaç türümüzdür. Mobilya, kontrplak, sunta, kısmen de yakacak olarak kullanılıyor. Böyle kıymetli bir ağaç türü için kayın sempozyumu düzenleyen Kastamonu Üniversitesine teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

Sempozyuma, Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Kantarcı, Danimarka Kopenhag Üniversitesinden Prof. Dr. Palle Madsen, İran Tahran Üniversitesinden Prof. Dr. Khosso Sagheb Talebi ile yurtdışı ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinden akademik personel katıldı.

Kayın ağacının özellikleri, şimdiki ve gelecekteki durumunun tartışılacağı sempozyum, 6 Eylül'de sona erecek.