Bursa’nın İnegöl ilçesinde, beyin kanaması sebebiyle İnegöl Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve tüm müdahalelere rağmen beyin ölümü gerçekleşen 79 yaşındaki kadın, ailesinin bağışladığı organları ile 2 böbrek ve 1 karaciğer hastasına umut verdi.

Evinde rahatsızlanmasının ardından hastaneye kaldırılan 79 yaşındaki Gülsün Pakoğlu, yoğun bakım ünitesinde yaşam savaşı verdi. Ancak bütün çabalara rağmen dün beyin ölümü gerçekleşti. Ailesinin organ bağışında bulunması ile birlikte yoğun bir koşuşturma başladı. Hastane yönetimi ve Organ Nakil Koordinatörlüğü, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Bursa Acıbadem Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü ile temasa geçti. Fakülteden ve Acıbadem Hastanesinden İnegöl’e gelen ekipler, bağışlanan iki böbrek ve karaciğeri almak için zamanla yarışa başladı.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ziya Dündar, Dr. Serhat Parlak, Organ Nakil Koordinatörü Dr. Ersin Ergün, Acıbadem Hastanesi'nden Dr. Salih Gülten ve İnegöl Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Hemşire Sevda Durmuş’un katıldığı ameliyatla alınan organlardan karaciğer, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine, böbrekler ise Acıbadem Hastanesi'ne özel steril kutulara koyularak götürüldü. Alınan organlar, belirlenen hastalara nakledilecek.

AİLEYE TEŞEKKÜR

Ameliyatın ardından açıklama yapan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ziya Dündar, “Öncelikle bağışçı aileye çok teşekkür ediyorum. 79 yaşında bir hastamızdı. Karaciğer ve böbreklerini aldık. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine sabır ve başsağlığı diliyoruz. Üç kişinin hayatını kurtardılar. Karaciğeri Uludağ Üniversitesi'nde, böbrekleri ise Acıbadem Hastanesi'nde nakil edilecek. Karaciğer hastamız hazır, şu anda ameliyata hazırlanıyor. Böbrek hastalarımız da şu anda seçiliyor. Gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra nakil işlemlerini gerçekleştireceğiz” dedi.

"HER 7 KİŞİDEN BİRİ ORGAN YETMEZLİĞİNE ADAYDIR"

Ameliyata giren Bursa Acıbadem Hastanesi'nde görevli Dr.Salih Gülten ise, “Bir hastanenin beyin ölümünü tespit edebilmesi, hastanenin kalitesini gösteriyor. Dolayısıyla bu açıdan bizim için çok anlamlıdır. Vefat eden hastamıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bağışlanan organlar diğer insanlarımıza can olacak. İnşallah vatandaşlarımız bunu görürler ve imkanları doğrultusunda Bursa ili içerisinde bulunan nakil merkezlerinin gösterdiği hizmeti aynı şekilde çalıştırabilirler. Biz hepimiz hasta adayıyız. Her 7 kişiden birisi organ yetmezliğine adaydır. Bu pozisyonda organ bağışı yapılırsa ancak bu hastalarımızın tedavileri mümkün olabilir” diye konuştu.