Konya’nın Akşehir ilçesinde, 14 Ağustos Dünya Rabia Günü münasebetiyle İHH-Ayder Akşehir Temsilciliği tarafından basın açıklaması yapıldı.
Açıklamada, Mısır’ın şehit olanlara Allah’tan rahmet dileyen dernek yetkilileri, “Her zaman mazlumun yanında, zalimlerin de karşısındayız. 3 Temmuz 2013’te Mısır’da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimine karşı bir darbe gerçekleştirildi. Ordunun yönetime el koymasından sonra Mısır halkı, buna tepki olarak meydanlara çıktı. Ülke geneline yayılan ve bazen milyonları aşan insan kalabalığının katıldığı gösterilerin merkezi ise Rabiatu’l-Adeviyye Meydanı oldu.Meydan, adeta insan hakkının, onurunun, sivil iradenin savunulduğu; darbelerin, vesayetçi rejimlerin, kirli medya düzeninin kınandığı, lanetlendiği sembol bir meydan haline geldi. Sadece Mısır halkı değil, başta İslam Dünyası olmak üzere uluslararası kamuoyu halkın bu haklı talebini gördü. 14 Ağustos 2013’te Mısır Ordusu bu barışçıl ve sivil gösterilere silahla müdahale etti. Başta Rabia Meydanı olmak üzere, Nahda ve Ramses gibi meydanlarda sivil halkın üzerine ateş açıldı. 3 bin 500’den fazla kişi öldürüldü, on binden fazla kişi yaralandı, binlerce kişi ise tutuklandı.
14 Ağustos 2013 günü, insanlık tarihinin en acımasız sivil katliamlarından biri olarak tarihe geçti. Bu katliamda yaşananlar tüm vicdan sahibi insanların yüreklerinde derin acılar bıraktı. Gelinlik yerine kefen giyen şehit Esma’nın umut dolu gözlerinden doğan 14 Ağustos Rabia Günü masum şehitleri anma, insanlığın ve vicdanların sesi olmak için birlik günüdür. “4 Ağustos Dünya Rabia Günü, bugün sadece Mısır’da değil Filistin Gazze’de, Doğu Türkistan’da, Irak’ta Musul ve Kerkük’te, Suriye’de, Orta Afrika’da, Afganistan’da, Myanmar’da ve tüm dünyadaki mazlumların, ezilenlerin ve zulme uğrayanların günüdür. Emperyalizm ve işbirlikçileri olan diktatörlerin hak ve hukuk tanımayan saldırılarına, baskı ve zulümlerine karşı tavır almak için tüm vicdan sahiplerini seslerini yükseltmeye davet ediyoruz. 21. yüzyılın utanç vesikası olan başta Filistin, Suriye, Mısır, Irak, Doğu Türkistan, Filistin ve Arakan olmak üzere yeryüzündeki tüm vahşetlerin, işkencelerin, katliamların, idamların son bulması için herkesi ayağa kalkmaya davet ediyoruz. Mısır’da ’Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek’ için cunta karşıtı gösteri yapanların idam cezası verilmesini de kınıyor, uluslararası arenayı yargısız infaza karşı ortak bir eylem planı belirlemeye davet ediyoruz. İHH-Ayder Akşehir Temsilciliği olarak biz de14 Ağustos Dünya Rabia Günü’nde Rabia Platformu’nun ‘Tüm Mazlumlar İçin Sesini Yükselt’ sloganı ile bu etkinliklere katılarak dayanışma içerisinde olduğumuzu gösteriyoruz” dedi.