Son günlerde 'din adamı' maskesi altında bazı kişilerin tepki çeken açıklamalar ve yorumlarda bulunmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı harekete geçti. Diyanet, ilk olarak, 61 ile 'kadın müftü yardımcısı' atanmasını kararlaştırdı.

61 ilde sınavla kadın müftü yardımcısı atanmasına ilişkin ilan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlandı. Bu illerin içinde Samsun da var. Samsun Canlı Haber TV  olarak biz de bu konuyu vatandaşlara sorduk. Bakın Samsunlular müftü yardımcısının kadın olmasını nasıl değerlendirdi? 

İşte aldığımız yanıtlar:

CAMİDE NAMAZ KILDIRMAYACAĞI İÇİN SORUN YOK
Hüseyin TEMİZ: Müftü yardımcısı kadın olabilir. Sonuçta camide namaz kıldırmayacağı için bir engel yok. Kadınlarımız artık her alanda kendini göstermeli. Müftü de olur, Diyanet İşleri Başkanı da olabilir. Dini bakımdan kadınların erkeklerle aynı yerde çalışması bile sorun oluşturabiliyor. Ama artık Türkiye olarak bu sorunları aşmamız lazım. Bizim kadınlarımız Müftülük de yapar, hocalık da. Erkeklerin yaptığı bütün işleri kadınlarımız yapabilir. Ben bunu destekliyorum. Hayırlısı olsun.

KADINLARIMIZ HER ALANDA OLMALI
Birol DEMİR: Bekir Bozdağ'ın açıklamalarına göre böyle bir durum gündeme geldi. Bence iyi düşünülmüş. Kadınlarımız her alanda faaliyet göstermeli. Müftü Yardımcılığını sadece erkekler yapmak zorunda değil sanırım. Bizlere de saygı duymak gerekir.  Devlet böyle bir uygulama yapıyorsa, din yönünden bir sıkıntısı olmadığı aşikardır. O yüzden biz de desteklemek zorundayız. Bazı kesimler olmaz diyebilir ama bunları artık geride bırakarak, bu tür tartışmalarla gündemi meşgul etmemeliyiz.

DİN HERKESE HİTAP EDİYOR
Şevket PİYADE: Neden olmasın? Olur tabii ki. Netice itibarı ile din herkese hitap ediyor. Sadece erkeklere değil. Kadın erkek ayrımı yapmak gerekmiyor. İnanan herkes dinini yaşayabilir. Erkekler kadar din konusunda da bilgili olan kadınlar yok mu? Tabii ki olabilir. Müftü bile olabilir bana kalırsa.  Kadınlarımız sosyal hayatta da her yere gelebilirler. Çünkü hayat birlikte devam ediyor. Eşitlik bakımından artık bu tür tartışmalara girmememiz gerekiyor. Ben destekliyorum. Bence çok normal bir konu, konuşulmaya bile gerek yok. 

DİNİMİZE UYGUNSA OLABİLİR
İdris ÇAKAR: Ben şöyle düşünüyorum. Bu din bakımından kitabımızda yeri var ise peygamberimizin bu konuda bir hadisi ya da onayı var ise tabii ki olabilir. Din kurumuna getirilirken bunlar göz önünde bulundurulmalı. Bazı hocalar kadınlar ile erkekler aynı yerde çalışamaz tarzında söylemler yapıyor. Bilmiyorum ama dinimizde böyle bir şey uygun değilse bence getirilmesin. Benim artık diyanete de inancım kalmadı. Ben 4 yıldır Hacca gitmek için sıra beklerken, bu sene yazılan aynı aileden 20 kişi hepsi birden gidiyor. Burada da bizim hakkımızın yendiğini düşünüyorum. O yüzden Diyanetin yaptığı uygulamaya göre değil, dinimizce uygun olup olmayacağına bakılıp karar verilmeli. 

CİNSİYET AYRIMI YAPMAMALIYIZ
Şaban İNAN: Cinsiyet ayrımı yapmak artık geride kaldı. Bunları aşarak önümüze bakmalıyız. Geç bile kalınmış. Kadınlarımız hak ettiği yere gelmeliler. Din konusunda bilgili olan kadınlarımız var. Onların da böyle yerlere gelmeleri gerekiyor. Din herkese hitap eder, sadece erkeklere değil. Diyanet İşleri'nde de yetkili bir kadın olması kadınlar açısından da iyidir. O yüzden ben destekliyorum.

KADINLARIN DA TEMSİLCİSİ OLMALI
Nurten ALBAYRAK: Din açısından uygunsa tabi olabilir. Kadınlar da dinini yaşıyor sonuçta. Sadece erkeklerin egemenliğiyle giden bir din zaten düşünülemez. Bu din bizim de dinimiz. Bir kadın temsilci gibi düşünebiliriz. Kesinlikle olmalı. Kadın gücünü her alanda görmek istiyoruz. Benim açımdan hiç bir sorun yok, tüm kadınlar açısından da sorun yaratabileceğini düşünmüyorum.

DİNİMİZCE UYGUN GÖRMÜYORUM
Elmas KISMET: Bence kadın Müftü Yardımcısı olmaz. Bir kadın olarak uygun görmüyorum. Dinimizce de uygun olmadığı için söylüyorum. Erkek hocanın yanına, kadın bir yardımcı olması din açısından uygun mudur? Yani dinimizdeki esaslar üzerinden hareket edilmediği belli. Diyanet İşleri de lütfen öyle hareket etsin. Ben uygun görmüyorum. Dini bilgisi biraz iyi olan insan da bence kabul etmez. Yakışmayacağını düşünüyorum.

ERKEK OLUYOR DA KADIN NEDEN OLMASIN?
Mehmet ENGİN: Bizim açımızdan bir sorun yok. Erkek oluyor da kadın neden olmasın? Yani Müftü Yardımcısı ne iş yapıyor onu da bilmiyorum ama sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum. Erkeklerin yaptığı işi kadınlar da yapabilir.  Cami'de cemaatle beraber namaz kıldırmayacak herhalde. Sanırım evrak işleri, insanları bilgilendirme konusunda bir iş. Öyle olursa kadın da olabilir.  Kadın olması, kadınlara daha iyi hitap etmesini sağlar. Bence normal.

BEN KADIN OLARAK GURUR DUYARIM
Müsaade HANIM: Dini bakımdan bir sakıncası olacağını düşünmüyorum. Allah'ın yanında olan insanlara zaten hiçbir şey olmaz. Kadın erkek fark etmez. Ben bir kadın olarak, gurur duyarım. Bizim de bir temsilcimiz olacak gibi düşünürüm. Dini bakımdan uygun şekilde çalışma koşulları varsa sıkıntı olmaz. Şimdiden hayırlı olsun.

KADIN KADINI DAHA İYİ ANLAR
Nuran AKGÜL: Çok iyi bir şey. Kadınlardan Müftü de olabilir. Ben çok sevindim. Kadınların da bazı sormak istedikleri, dini bakımdan merak ettikleri konuları var. Bunları erkeklerin egemen olduğu bir kurumda sürekli soramıyorlar. Kadın Müftü Yardımcısı olması, bizim de merak ettiklerimizi sormamıza ön ayak olur. Kadın kadından daha iyi anlar. Dini açıdan bir sıkıntı yok. Şimdiden hayırlı olsun.

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ DİNDE DE OLMALI
Gülgün ALTUNBAYRAK: Bu konu hakkında bir bilgim yok ama erkekten oluyorsa, kadından neden olmasın? Erkeklerin yaptığı işi kadınlar yapamaz mı?  Günümüzde o kadar kadın erkek eşitliğinden konuşuyoruz, kadınların toplumdaki yerini konuşuyoruz. Buna uygun olarak hareket edilmeli. Her alanda, buna dini alan da dahil, kadınlarımız bir yere gelmeli. Ama günümüz şartlarında dinimizi nasıl yaşıyoruz, onu tartışmamız lazım. Yoksa kadınlarımızın buralara gelmelerinde sıkıntı yok.  Bence normal

SADECE ERKEKLERİN OLDUĞU DİYANET OLMAMALI
Hanife ASLAN: Uygun olur diye düşünüyorum. Neden olmasın? Kadınların da bu tarz yerlerde olması gerekiyor. Bizim bir temsilcimiz olarak görebiliriz. Sadece erkeklerin olduğu bir kurumda kadın hakları da biraz geri planda kalabilir. O yüzden ben destekliyorum. Yani tartışılacak bir konu da değil. Günümüz toplumunda kadınların daha iyi yerlerde ve ön planda olması gerekiyor. Bizim açımızdan uygun. 

Röportaj: Caner AKYÜZ - Atakan SAYAR