Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ve Eğitim Bir-Sen işbirliğiyle düzenlenen “Mehmet Akif İnan’ı Anıyoruz” etkinliği Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu’nda gerçekleşti.
Oturum yöneticiliğini Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mitat Yolcu’nun yaptığı etkinliğe konuşmacı olarak şair,yazar,ressam 22. Dönem Milletvekili Recep Garip, şair,yazar,öğretmen Şeref Akbaba ve Kayseri Şairler Derneği Başkanı Emel Demirezen katıldı.
Mehmet Akif İnan’ın hayatını okuyan Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mitat Yolcu, İnan’ın şair ve yazarlığının yanında sendikacı kişiliğiyle de öne çıktığını belirtti. İnan’ın şiirlerini, kitaplarını okuyarak büyüdüklerini ifade eden Yolcu, ünlü şairin bir dava adamı olduğunu söyledi.
YEDİ GÜZEL ADAMDAN BİRİ
Öğretmen Şeref Akbaba konuşmasında, Yedi Güzel Adam olarak adlandırılan, Mehmet Akif İnan, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Ali Kutlay, Erdem Beyazıt, Cahit Zarifoğlu ve Alaeddin Özdenören’in buluşmasının lütf-i ilahi olduğunu söyledi. Bu isimlerin pek çok dergide beraber olduğunu ve farklı alanlarda hizmet verdiğini kaydeden Akbaba şunları söyledi:
“Hiçbiri diğerinin şiirine dokunmamış. Hiçbirinin yazısı, tarzı, üslubu diğeriyle örtüşmemiş. Özgün eserler vermiş. Birlikte aynı dünya görüşü çerçevesinde eseler üretmişler, şiirler, hikayeler yazmışlar. Her biri birbirinden beslenmiş ama her biri özgün bir şair, özgün bir yazar olmuşlardır. Bunlardan birisi de Akif İnandır. İnan, kültür dünyamızın dev bir ismidir. Sebebi ise ülkemizde üç-beş şaire nasip olmuş divan şiirini günümüzün diliyle söyleyen şair olmasıdır.”
Recep Garip de Mehmet Akif İnan’ın “Şiir hayanın çocuğudur” sözünü hatırlatarak, “Haya imandadır. İmanda haya ve şiirin bütünleştiği bir hayata bakıyoruz. Medeniyetimiz böyle inşa edilmiş. Şiirin bizdeki varlığı bu. Hayata bakışımız bu. Yeryüzündeki yürüyüşümüz bu. Allah’tan ve Peygamberinden aldığımız emaneti hakkıyla yaşamak ve hakkıyla yeryüzünde temsil etme makamındayız. Bu nedenle bizden önceki edebiyatçıların, sanatçıların, şairlerimizin, yeryüzünü inşa ederken bizlere ikram etmiş olduğu şiirlerin bize bırakmış olduğu duygu, inanç ve imandan başka bir şey değildir” diye konuştu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı sanatçılarının performansları eşliğinde Mehmet Akif İnan’ın şiirlerini okuyan Kayseri Şairler Derneği Başkanı Emel Demir Ezen, büyük beğeni topladı. Anma etkinliğinin sonunda konuşmacılar izleyicilerin sorularını cevapladı.