Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran'a çeşitli  altyapı projelerinin finansmanı için 2,2 milyar avroluk kredi vereceklerini  söyledi. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Kremlin Sarayı'ndaki görüşmesinin  ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, iki ülke  hükümetlerinin ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine çıkartmak için çaba  gösterdiğini belirtti.

 Putin, Ruhani ile ekonomi başta olmak üzere Rus-İran ilişkilerini  geliştirme ve siyasi diyaloğu derinleştirme kararı aldıklarını ifade etti.

Geçen yıl Rusya ve İran arasındaki karşılıklı ticaret hacminin  bölgesel ve küresel zorluklara rağmen yüzde 70 oranında arttığını kaydeden Putin,  her iki tarafın da İran ile Avrasya Ekonomik Birliği arasında serbest ticaret  bölgesi oluşturulması konusunda istekli olduğunu dile getirdi.

Rus şirketlerinin İran enerji sektörünün gelişimine katkı sağladığını  aktaran Putin, "Basra Körfezi kıyısında termik santral inşası ve demiryolları  elektrifikasyonu finansmanı için toplam 2,2 milyar avroluk devlet kredisi  ayrıldı." bilgisini paylaştı.

Ayrıca Putin, İran'a orta menzilli yolcu uçağı ve helikopter satışı  konusunun da değerlendirildiğini kaydetti.

 "Küresel konularda pozisyonlarımız yakın"

Putin, Rusya ve İran'ın bölgesel ve küresel konulardaki  pozisyonlarının oldukça yakın olduğuna vurgu yaparak, birçok alanda işbirliği  yaptıklarını anımsattı.

Suriye krizine de değinen Putin, Türkiye, İran ve Rusya'nın Astana  görüşmelerine garantör ülke olarak katılmasının, Suriye krizinin siyasi çözümüne  ve Cenevre sürecine büyük katkı sağladığını ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, İran'ın Afganistan konusundaki  uluslararası çabalara katılmasından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

"Bölgesel barış ve güvenlik konularını görüştük"

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise, iki ülkenin ekonomik ve ticari  ilişkilerinin gelişerek devam ettiğini belirterek, ekonomik ilişkilerde büyük ve  uzun vadeli projelerin gerçekleştirilmesi aşamasına geçtiklerini söyledi.

Putin ile bölgesel barış ve güvenlik konularını görüştüklerini  bildiren Ruhani, terörle mücadeledeki işbirliğinin bu tehdit tamamen ortadan  kalkana kadar devam edeceğini belirtti.

"Suriye'nin toprak bütünlüğü, birliği ve egemenliğini destekliyoruz"

Görüşmenin ardından basına dağıtılan Putin ve Ruhani'nin imzaladığı  ortak deklarasyonda, Rusya ve İran'ın, Suriye'nin toprak bütünlüğü, birliği,  egemenliği ve bağımsızlığını desteklediğine vurgu yapılarak, krizin ancak  siyasi-diplomatik yollarla çözülebileceği belirtildi.

Türkiye, Rusya ve İran'ın üçlü çalışması sonucu Suriye'de  sürdürülebilir ateşkes ortamı oluştuğu ve Astana görüşmelerinin başladığı  kaydedilen deklarasyonda, bu işbirliğinin Cenevre sürecinin başarıya ulaşması  adına önemli bir adım olduğu ifadesine yer verildi.

Afganistan'daki durumdan endişe duyulduğu belirtilen bildiride,  Moskova'da yürütülen görüşmelerin çözüme katkı sağlamasının umut ediliği  kaydedildi.

Deklarasyonda, Rusya ve İran'ın Yemen'deki çatışmaların bir an evvel  durdurulmasından yana olduğuna vurgu yapıldı.

 Irak'ın toprak bütünlüğünün desteklendiği belirtilen bildiride, Bağdat  hükümetinin DEAŞ'la mücadele çabalarının desteklendiği kaydedildi.

Anlaşmalar

 Putin-Ruhani görüşmesinin ardından iki ülke arasında, ekonomi, enerji,  iletişim, spor, turizm ve inşaat alanlarında 15 protokol ve mutabakat zaptı  imzalandı.

İki ülke hükümetleri adına imzalanan anlaşmayla, grup turizminde  karşılıklı vizeler kaldırıldı.