Türk Kızılay'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; 

Değerli kan bağışçılarımızın 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü’nü kutluyor, tüm hemşehrilerimizi, SAMSUN KAN BAĞIŞLIYOR HEDEF 5555 ÜNİTE KAN BAĞIŞI kampanyası kapsamında gönüllü kan bağışında bulunmaya davet ediyoruz.

Tıp Biliminde A-B-O kan grubu sisteminin bulunması insan yaşamı için kat edilen önemli kilometre taşlarından biridir. Bu buluşu gerçekleştiren Nobel ödülü sahibi bilim insanı Karl Landsteiner’in doğum günü olan 14 Haziran her yıl tüm dünyada “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” olarak kutlanmaktadır.

 Günümüzde milyonlarca insanımız hayatını, hiçbir karşılık beklemeksizin kanlarını bağışlayan tanımadığı insanlara borçludur. Kan bağışçılarımız yıllardır canlarından bir parça olan kanlarını hiçbir karşılık beklemeden ihtiyacı olan insanlara ulaştırmak için bize emanet etmekte ve bizlerde bu emaneti ihtiyacı olan hastalara ulaştırmaktayız. 

Türk Kızılay, 2005 yılında yetkilinlendirilmesinden sonra, Türkiye’nin ihtiyacı olan kanın tamamını gönüllü ve sürekli bağışçılardan karşılamak için “Ulusal Kan Temini Projesi’ni yürütmektedir. Ülke genelinde 18 Bölge Kan Merkezi, 69 Kan Bağış Merkezi ve mobil kan bağış araçlarıyla 300’den fazla noktada hizmet verir. Bu görev bilincinde yapılan çalışmalarla, 2005 ler de %40 olan kan talebi karşılama oranı bu günlerde %91 e ulaştı. Bu süreçte temin edilen kan bağışlarının %70 kadarı mobil ekiplerden sağlanmaktadır. Geri kalan kısmı sabit kan bağış merkezlerimize müracaat ile oldu.

2023 yılı içinde ülkemizde 3 milyon kan bağışı hedefine ulaşmak için çalışmalar yürütülürken 2030 vizyonunda tüm taleplerin karşılanabildiği bir sistem hedefine ulaşma gayretindeyiz.

GENÇLERİN KAN BAĞIŞI FARKINDALIĞI YÜKSEK

Modern kan bankacılığını 1957 yılında açtığı merkezlerle başlatan Türk Kızılay, günümüzde de zaman gözetmeden güvenli ve düzenli kan temini için çalışmalarını sürdürüyor. Yılın ilk altı ayında 1 milyon 250 binin üzerinde ünite kan bağışı yapılırken kan bağışlarındaki farkındalık genç grup olan 19-25 yaş aralığında yüksek seyrediyor. İlk kez kan bağışında bulunan vatandaşların sayısının 360 bini aştığı 2023 yılı döneminde düzenli bağışçı sayısı ise 822 binin üzerinde bulunuyor. Kadın bağışçıların oranı yüzde 13 civarında gerçekleşirken erkeklerin bağışı ise yüzde 87’lik bir oran oluşturuyor. Eğitim sıralamasında ise en çok kan bağışlayanlar lise mezunlarından oluşurken bunu lisans ve ilkokul mezunları takip ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu yılın sloganı ise  “Kan Ver, Plazma Ver, Hayatı Paylaş, Sık Sık Paylaş” olarak belirlendi.

Samsun Valiliği koordinasyonunda Türk Kızılay Samsun İl Başkanlığı işbirliği ile Siyasi Partiler, Yerel Yönetimler ve STK’larımızında katılım sağlayacağı, Samsun İl ve İlçelerinde vatandaşlarımıza kan bağışçısı bilinci kazandırmak, azalan kan bağışlarını arttırarak sağlık kuruluşlarında tedavi gören kişilerin kan bileşeni ihtiyaçlarının sorunsuz bir şekilde karşılanmasını sağlamak amacı ile 15 Haziran – 31 Ağustos 2023 tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz “Samsun Kan Bağışlıyor, Hedef 5555 Ünite Kan Bağışı” isimli kampanya kapsamında, 18-65 yaş arası tüm vatandaşlarımızı kan ve kök hücre bağışında bulunmak üzere Türk Kızılay kan bağışı noktalarımıza hayat kurtarmaya davet ediyoruz. 
Bu kapsamda 15-16 Haziran arasında ilk noktamız Atakum Kaymakamlığı binası önü olacaktır. Ayrıca Atakum Çobanlı İskelesi, İlkadım Cumhuriyet Meydanı, İlkadım Çiftlik Kan Bağış Merkezi ve Canik Bölge Müdürlüğü Kan bağış noktalarımız, program kapsamı dışında olup belirlenen çalışma saatleri içinde sürekli hizmet vermeye devam edecektir. 

Bağışladığı kanlarla hayatı kurtulan hastalar adına gönüllü ve düzenli kan bağışçılarımıza çok teşekkür ediyor, kan bağışçılarımıza İyi ki varsınız Kan Dostlarımız diyerek, Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü’nü kutluyoruz.

Samsun İlimizde kan bağışı çalışmalarının hangi tarihte, nerede ve hangi saat aralıklarında olacağını öğrenmek isteyen vatandaşlarımız, sosyal medya hesaplarımızdan veya www.kanver.org sitesinde “Kan Bağışı Noktaları” linkinde kan bağışı yapabileceği yerler ve saatler için bilgi edinebilir.

BORA KARA

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.