Vücudumuzdaki en önemli organlardan biri karaciğer, gerek kapladığı hacim ve ağırlığı gerek de gerçekleştirdiği hayati fonksiyonlarıyla vücudun güç merkezi konumunda bulunuyor. Kana gıda, alkol ve ilaç gibi farklı yollarla karışan kimyasal maddeleri ve toksinleri temizlemek gibi önemli bir görevi bulunan karaciğer, bu süreçlerde yorulup, hasar görebiliyor. İşlevini tam olarak yerine getiremeyen karaciğer, birçok önemli hastalığın görülmesine sebep olabiliyor. 

Karaciğerin vücudun detoks merkezi konumunda bulunduğunun altını çizen Espace Prive Chenot D-Life Genel Koordinatörü Kardiyolog Dr. Demet Erciyes, karaciğerin işlevlerini aynı şekilde yerine getirebilmesi ve aldığı hasarların en aza indirgenmesi için çeşitli yöntemler bulunduğunu belirtiyor.

KARACİĞERİNİZ ALARM MI VERİYOR?

Karaciğerin işlevini yerine getiremediği ya da zorlandığı durumlarda vücudun uyarı mekanizmasının devreye girdiğini ifade eden Erciyes, “Ciltte kaşıntı, gözde ve idrar renginde sarılık, karın şişmesi ciltte kırmızı lekeler, ellerde ve ayak tabanlarında sıcaklık artışı, kızarıklık, ciltte kırmızı renkli ve örümcek ağını andıran oluşumlar ilk etapta baş gösteren semptomlar arasında. Şeker metabolizmasında bozulma, insülin direnci gibi diğer etmenler ise karaciğerin işlevini tam olarak yerine getiremediğini gösteriyor olabilir. Bazı durumlarda geçmeyen halsizlik, yorgunluk, bulantı, kusma, iştah kaybı, konsantrasyon bozukluğu karnın üst sağ kısmında gibi belirtiler görülebiliyor. Erkeklerde görülen meme büyümesi de karaciğerin alarm verdiği anlamına geliyor” diyor.

Kardiyolog Dr. Demet Erciyes

KARACİĞER DETOKSLA TEMİZLENİYOR VE HASARLARA KARŞI KORUNUYOR

Erciyes, detoksun vücutta yenilenme ve arınma üzerine yüksek oranda faydalı bir etki uyandırdığını belirterek “Vücuttaki toksin seviyesi yükseldikçe karaciğer bu toksinlerle savaşıyor. Dolayısıyla hem karaciğere yardımcı olmak hem de vücuda giren zararlı maddeleri atmak için detoks yapma ihtiyacımız da artıyor. Alkol tüketen kişilerde detoks yıpranan karaciğerin temizlenmesini, hazır gıdalar ve katkı maddeleri ile aldığımız zararlı toksinlerden arınmamızı sağlayarak aynı zamanda ideal vücut ağırlığına ulaşmamıza aracı oluyor. Detoksun en önemli kurallarından biri su tüketimini artırmak, asidik besin ve içecek miktarını azaltıp vücudun alkali yapıya kaymasını sağlamaktır. Tüm bunlar karaciğerin sağlığını korumakta büyük rol oynuyor” diyor.

DETOKS MENÜ VE LENF DRENAJ KARACİĞERİN ALDIĞI HASARLARI İYİLEŞTİRİYOR

Erciyes, karaciğerin işlevini etkileyen sebepler arasında bulunan insülin direnci için; “Genetik yatkınlığa bağlı olan bu durum beslenme alışkanlıkları ve sporla düzene sokulabiliyor. Chenot D-Life detoks kürlerinde kişiyi bol sebze, salata, lif oranı yüksek, glisemik indeksi düşük gıdalarla karın bölgesinde ve karaciğerde yağlanmayı önleyen bir beslenme düzenine sokuyoruz. Chenot’nun michelin yıldızlı aşçısı Bruno Oger’in danışmanlığında oluşturulan detoks menüleri, özenle seçilen glisemik indeksi düşük, lifli, posalı gıdalar sebze ve meyveler kullanılarak oluşturuluyor” diye konuşuyor.

Ayrıca, Espace Privé Chenot D-Life’ın detoks kürlerinde kişiye özel bir detoks menü hazırlanıyor. Bu kürün içinde lenf drenaj adında karaciğer gibi iç organların daha iyi çalışmasını ve temizlenmesini sağlayan meridyen masajları da yer alıyor. 

Ulus’ta yer alan Espace Privé Chenot D-Life’ın detoks uygulamaları doktor ve diyetisyen konsültasyonu ile başlıyor. Dr. Henri Chenot’nun 45 yıllık birikimi ile ortaya çıkan Chenot Metodu ışığında, beslenme önerileri ve medikal masajları içeren özel programlar sunuluyor. Michelin yıldızlı şefler tarafından mevsiminde ve taze malzemelerle hazırlanan D-Life Bag menülerinin ev ve iş yerlerine servis edilmesiyle detoksun günlük rutininize uyum sağlaması kolaylaşıyor. Ayrıca Chenot D-Life’da uygulanan medikal masajlar, çamur ve su terapileri vücudun toksinlerden arındırılmasına yardımcı oluyor.

KARACİĞERE İYİ GELEN BESİNLER

Sarımsak; metiyonin içerir. Bu madde karaciğer temizliğine yardımcıdır ve glutatyon seviyesini artırır. 

Lahana, brokoli, Brüksel lahanası ve karnabahar karaciğer temizliğine yardımcı olan doğal sülfür bileşikleri içerir.

Limonlu, sirkeli su karaciğeri toksinlerden arındırmaya yardım eder. 

Avokado, güçlü bir toksin olan glaktosamine karşı karaciğeri korumada çok etkilidir.

Kişniş, karaciğerin ağır metalleri atışına yardım eder.

Zerdeçal, karaciğer hasarını engeller ve yenilenmesine yardım eder.

Çinko, özellikle karaciğer enzimi olan alkol dehidrojenaz için gereklidir. Bu enzimle alkol daha az zehirli maddelere parçalanır. Çinko kabak çekirdeği ve mercimekte bol miktarda mevcuttur.

Deve dikeni, (Milk Thistle), Silybum marianum bitkisinden elde edilir ve karaciğer dostu olarak bilinen silibin, silidianin ve silikristin içerir.

Kereviz, kırmızı pancar, maydanoz ve salatalık karaciğere iyi gelen diğer yiyeceklerdir.