Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma Kömürleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun kendisi tarafından Meclis gündemine taşınan madendeki sıkıntılar hakkında bir bilgisi olmadığını söylemesini inandırıcı bulmadığını ifade ederek, “Buna duyarsız kaldıklarını ve faciaya zemin hazırladıklarını düşünüyoruz” dedi.
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma davasına ilişkin açıklamada bulundu. Özel, Soma Kömürleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun kendisi tarafından Meclis gündemine taşınan madendeki sıkıntılar hakkında bir bilgisi olmadığını söylemesini inandırıcı bulmadığını belirterek şöyle konuştu: “Bugünkü duruşmada bir husus, bir avukatın benim Soma faciasından 15 gün önce yaptığım uyarıyı ve 6 ay önce vermiş olduğum önergeyi duyup duymadığına yönelikti. Ramazan Doğru bunu duymadığını söylediğinde salondaki tüm madenci yakınları bir ağızdan isyan ettiler ve ayağa kalktılar. Durum şudur; ben Ramazan Doğru’nun durumdan haberdar olup olmamasına bir şey diyemem. Elbette şaşırdım. Konuyla bu kadar ilgili ve onların madeniyle ilgili verilmiş bir önergeden haberdar olmaması ve burada bir facianın gelmekte olduğunun ifade edilmesinden haberdar olmamasını yorumlamakta güçlük çekiyorum.”
“FACİAYA ZEMİN HAZIRLADIKLARINI DÜŞÜNÜYORUM”
Tüm soru önergelerinin cevapsız kaldığını ve tüm denetim yollarının işlevsiz olduğunu kaydeden Özel, şunları söyledi: “En etkili denetim yolunun işletilmesi gerektiğini söylemiştik ve ben o bilgileri Soma’daki kahvehanelerde karşılaştığım madencilerden edinmiştim. Ama burada açıklayayım o konuşmadan iki ya da üç gün önce Soma’nın Avdan beldesinde madencilerin çokça bulunduğu bir kıraathanenin önündeki durakta 30 madenci bana ’her geçen gün madenin ısındığını, her geçen gün başlarının ağrıdığını ve baş ağrılarından kurtulamadıklarını, saatlerce uyusalar da yorgunluklarının geçmediğini’ söyleyip, ‘Bu madende tehlike var diye üstlerimize söylüyoruz, bize işinize bakın hedeflenen kadar kömür çıkaramazsanız yevmiyenizi keseriz’ dediklerini söylemişlerdi. O madenciler servise binip giderken arkalarından baktık ve bu konuşmayı Meclis gündemine getirmenin gerekliliğine inandık ve o konuşmayı öyle yaptık. Benim haberdar olduğum bu meseleden Soma’daki madenlerde en deneyimli kişiyim diyen birinin özellikle de işçiler bu kadar yaygın şikayetlerde bulunuyorken haberdar olmamış olması, hadi benden duymadın işçilerden duymamış olmasını inandırıcı bulmuyorum. Buna duyarsız kaldıklarını ve faciaya zemin hazırladıklarını düşünüyoruz.”
GÖREV CHP’YE VERİLMELİ
CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel, bugün seçimlerden sonra toplam 40 gün geçtiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Anayasa 45 günlük bir süre veriyor ve bu süre içerisinde hükümetin kurulmasıyla ilgili çabaların önünü açıyor. Eğer kurulamazsa, Cumhurbaşkanı’nın ülkeyi seçime götürebileceğini, derhal götüreceğini değil diğer şartları zorlayıp istişare edip daha sonra da götürebileceğini söylüyor. Ancak bugün gelinen nokta da Türkiye’de koalisyon ihtimalleriyle ilgili resmen tükenen tek seçenek sayın Ahmet Davutoğlu’nun hükümeti kurmasıyla ilgili seçenektir. O da zaten görevi dün iade etti. Ama yerleşik temayüller, yerleşik demokratik uygulamalarımız en çok oyu alan ikinci partinin liderinin hükümeti kurmakla görevlendirilmesini gerekli kılıyor.”
Özel, “Eğer bugün sayın Cumhurbaşkanı tarafından böyle bir görevlendirme yapılmazsa bunun halk iradesine saygısızlık olacağını" söyledi.
Rahmetli Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in dediği gibi "siyasette 24 saat büyük zamandır, uzun zamandır" diyen Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ülkenin önünde 5-6 gün, hatta Cumhurbaşkanına verilen esneklikle, örneğin geçmişte Süleyman Demirel bu süreyi 8 gün esnetmişti. Ülkede bir hükümet arayışının önünü açması lazım. Biz bu ülkenin cumhurbaşkanı tarafından yok sayılacak, ötekileştirilecek, itilecek, kakılacak kişiler değiliz. Her bir birey kadar bize oy veren bireylerin de oyunun değeri vardır. Biz AKP ile yapılan 32 günlük görüşmelerde AKP’nin almış olduğu 18 milyon oya olan saygımızdan bu görüşmeleri sonuna kadar sürdürdük. Şimdi Cumhuriyet Halk Partisinin almış olduğu 11 milyon 650 bin oya saygılı olma zamanı AKP çevrelerinindir. Muhalefetin almış olduğu 22 milyon oyun bu ülkede bir değeri vardır."