BODRUM (Muğla), ) - MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde bu yıl 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali'nde, modern klasik müziğin dünyada önde gelen isimlerinden Grammy ödüllü grup Kronos Quartet konser verdi.
DenizBank ana sponsorluğunda süren 12'nci Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali'nde, BOSCH'un destekleriyle Antik Taş Ocağı'nda gerçekleşen konserde, Kronos Quartet sahne aldı.
Konserin açılışında konuşan Festivalin Sanat Yönetmeni Eren Levendoğlu, Kronos Quartet'i Gümüşlük'te misafir ettikleri için büyük gurur duyduklarını belirterek, "7 yıl boyunca bu akşamki konserin hayalini kurduk. Kronos Quartet'i festival sahnesinde görmek en büyük dileğimizdi ve şimdi onlar bu güzel gecede bize muhteşem bir repertuar sunacak" dedi.
Gümüşlük Antik Taş Ocağı'nı dolduran binin üzerindeki izleyiciye Grammy ödüllü grup Kronos Quartet, konserin ilk yarısına Terry Riley'nin, 'Selections from Anthem of the Great Spirit from Salome Dances for peace' adlı eseriyle başladı. Ardından Jacob Garchik'in düzenlemesiyle, Omar Souleyman'ın 'La Sidounak Sayyada' adlı eserini seslendiren dörtlü, geceye yine Jacob Garchik'in düzenlemesini yaptığı bir Pete Townshend bestesiyle sürdü. Grup bir sonraki parçasında dünya prömiyeri yapan bir eseri seslendirdi. Derek Gripper tarafından Kronos Quartet için özel olarak aranje edilen 'Miniyamba' adlı eser, izleyiciyle buluşurken; Kronos Quartet bu defa sahnede Tanburi Cemil Bey'in 'Eviç Taksim' adlı eserini Stephen Prutsman düzenlemesiyle yorumlayarak Bodrumlu sanatseverlere sürpriz yaptı. İlk yarının son eseri ise Bryce Dessner'in, 'Aheym' adlı eseri oldu.
Gecenin ikinci yarısına Aleksandra Vrebalov'un 'Selections from the sea ranch songs' adlı eserinden '6. Creatures', '9.Starry night' ve '4. Numbers' başlıklı bölümleri seslendirerek başlayan Kronos Quartet, bu eserin ardından, Aleksander Kosciow'un 'Oberek for the Terry Riley' adlı eseri seslendirerek devam etti. Gecenin ilginç eserlerinden biri de Stephen Prutsman'ın İzlandalı Post Rock grubu Sigur Ros'un, 'Flugufrelsarinn' adlı parçasına yaptığı düzenleme idi. Bu eserin ardından Jacob Garchik'in düzenlemesiyle, Ramallah Underground'ın 'Tashweesh' adlı eseri seslendirildi. Dörtlü daha sonra 'Tusen Tankar' adlı tradisyonel bir İskandinavya şarkısıyla Bodrumlu izleyicinin karşısına çıktı. Programın sonunda ise Osvaldo Golijov'un arenjesini yaptığı Cafe Tacvba'nın '12/12' adlı eserini seslendiren Kronos Quartet, izleyicinin yoğun alkışlarıyla tekrar sahneye gelerek bis yaptı.
Konser sonrasında Gümüşlük'ü çok sevdiklerini söyleyen dörtlü, daha önce böyle bir mekanda hiç sahneye çıkmadıklarını belirterek Gümüşlük Antik Taş Ocağı'nı çok özel bir mekan olarak değerlendirdi.
Festival, 18 Temmuz akşamı Gümüşlük Antik Taş Ocağı'nda '21. Yüzyılın Rus Yıldızı' Piyanist Vyacheslav Gryaznov konseriyle sürecek.

FOTOĞRAFLI