CHP ve MHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, “Dünyanın hiçbir yerinde hem başbakan olacaksınız, hem parti başkanı olacaksınız hem de devlet başkanı olacaksınız. Bu olmaz. Mecliste beni aday gösteren iki partide kaydım yoktur” dedi.
Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim çalışmaları için geldiği Sakarya’da kısa bir şehir turunun ardından Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti. SATSO Başkanı Mahmut Kösemusun’un yurtdışında olması sebebiyle Başkan Yardımcıları Orhan Yılgenci ve Günay Güneş tarafından karşılanan İhsanoğlu, SATSO Ali Çoşkun Konferans Salonunda konuşmasına Sakarya'nın özelliklerinden bahsederek başladı. İhsanoğlu, “Burada o savaşın kahraman kumandanı Mustafa Kemal paşa meşhur vecizesini söylemiştir, 'Hattı müdafaa yoktur Sattı müdafaa vardır'. Sattı müdafaa vatanın bütünüdür. İşte burada o anlayış içerisinde Sakarya İstiklal Savaşı esnasında tahta arabalar üreten Sakarya bugün cumhuriyetin kuruluşundan sonra o istiklal mücadelesinden kullanılan tahta arabalardan sonra tanklar, arabalar, otobüsler ve ileri sanayi ürünleri üretmeye başlamıştır. Türkiye’de sanayi önemli temellerinden birisi olmuştur. Ben burada olmaktan çok mutluyum" dedi.
Devletin tepesinde kavga ve taraflılık olmaması gerektiğinin altını çizen İhsanoğlu, "Devletin tepesine siyasi özel gündemle çıkılmaz. Siyasetin yeri partilerdir, siyasetin yeri meclistir. Ve orada kurulacak olan hükümet veya kurulmuş olan hükümet o meclisten aldığı yetkilerde icra gücünü sahip olarak memleketine hizmet edecektir. Birde şu var biz istemiyoruz ki Cumhurbaşkanlığında siyasi olsun. Bunu istemiyoruz. Biz Cumhurbaşkanı siyasi tercih sahibi bizim tabirimizle hepimizin neslimizde biz Turgut beyi gördük. Turgut abimiz bir partinin kurucusuydu, lideriydi. Hükümet başkanı oldu sonra cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanı olduktan sonra partiyle meşgul olmadı. Parti kendi halinde başka yere gitti. Süleyman Demirel Türkiye’nin yetiştirdiği çok uzun zaman, uzun süreler 60’lı yıllardan bu yana 8 defa başbakanlık yaptı. Sonra cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanı olduktan sonra partiyi bıraktı. Dünyanın hiçbir yerinde hem başbakan olacaksınız, hem parti başkanı olacaksınız hem de devlet başkanı olacaksınız. Bu olmaz. Mecliste beni aday gösteren iki partide kaydım yoktur. Ben, ailem, eşimin ailesi Biz demokrat Parti geleneğinden geliyoruz. Bende uzun yıllar o siyasetin yanında ama içinde değil çok ilgiyle takip ettim” diye konuştu.
Konuşmaların ardından SATSO Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci Ekmeleddin İhsanoğlu’na bir hediye takdim etti. Hediyelerin akabinde İhsanoğlu SATSO’dan ayrılarak SESOB’u ziyaret etti.