Münih merkezli Dünya Uygur Kurultayı, Çin'e bağlı Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara baskı ve zulüm yapıldığı gerekçesiyle protesto gösterisi düzenledi.

Münih ve çevresindeki Uygurların katılımıyla düzenlenen gösteride, Çin'deki gelişmelerle ilgili dövizler taşındı ve dünyanın bu olaylara sessiz kalınmaması istendi.Gösteride din, dil, basın özgürlüğü konusunda sloganlar atıldı.

Dünya Uygur Kurultayı'nın ikinci başkanı Asgar Can gösteride yaptığı açıklamada, "Çin'de Uygur Türklerine yapılan baskılar şiddetle devam ediyor. Birçok Uygur'un kanunsuz olarak idam edildi ve 500 Uygur müebbet hapse mahkum edildi." dedi.

Uygur bölgesinde memurlar ve öğrenciler için oruç tutma ve dini faaliyetlere katılmalarının yasaklandığını da söyleyen eylemciler, orucun sağlığı olumsuz etkilediği ve iş verimini düşürdüğüne yönelik Çin makamlarından açıklamalar geldiğini ifade etti.

Protesto gösterisine Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Bavyera Meclisi Milletvekili ve Fraksiyon Başkanı Marcus Rinderspacher de katıldı.