Türk Tabipler Birliği (TBB) Van-Hakkari Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi, düzenledikleri ortak basın açıklamasında, insanlık dışı koşullarda çalıştıklarını belirterek, çalışma koşullarının düzeltilmesini istedi.
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde düzenlenen basın açıklamasında, TBB Van-Hakkari Odası adına basın metnini okuyan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi Eş Başkanı Kezban Karakoç, 14 Mart Sağlık Haftası’nda olduklarını ancak hakları ve halkın sağlığı için bugün acil dışında sağlık hizmeti üretmediklerini söyledi. Açıklamalarında çalıştıkları koşullara değinen Karakoç, çalışma ortamlarının, çalışma temposunun, çalışma süreleri ve nöbet ortamlarının sağlıksız olduğunu vurguladı. Çalışma şartlarının bu halde iken hastaların sağlıklı olabilmesinin mümkün olamayacağını dile getiren Karakoç, “Kim 100. veya 150. hasta olmak ister? Kim hekimine güvenmediği için hastane hastane, doktor doktor dolaşmayı ister?” ifadelerini kullandı.
Açıklamalarında Sağlık Bakanlığı’na uyarılarda bulunan Karakoç, “İnsanüstü bir çabayla, insanlık dışı koşullarda çalışıyoruz. Çalışma koşullarımız acilen düzeltilsin. Çalışırken de emeklilikte de insanca yaşayabilecek güvenceli bir gelir talep ediyoruz. Yıllarca haftada 40 saatlik yasal sürenin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalıştığımız halde bugüne dek bir türlü verilemeyen fiili hizmet zammını talep ediyoruz. Sağlık alanındaki mesleki eğitimin niteliği giderek bozulmakta, bu halkımızın geleceğini tehdit etmektedir. Sayıyı değil niteliği önceleyen bir politikayı talep ediyoruz. Bakanlığa çağrımızdır. Birinci basamakta çalışanlarına her gün yeni bir görev dayatmaktan vazgeçin. Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz. Ocak ayı başından beri her Cumartesi günü olduğu gibi 14 Mart’ta da aile hekimlerinin ve ASM çalışanlarının nöbet direnişinin süreceğini buradan bir kez daha hatırlatıyoruz” şeklinde konuştu.