TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Turhal Belediyesi, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. yıl dönümü anısına düzenlediği organizasyona katılan 15 yaşındaki bin öğrenciden bazılarının duygularını ve izlenimlerini anlattığı mektupların da yer aldığı "Asım’ın Nesli Onbeşliler Çanakkale'de" adlı fotoğraf albümü hazırlattı.

Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. yıl dönümü anısına anlamlı bir etkinlik yaptıklarını söyledi.

Tokat'ta, "Hey onbeşli onbeşli, Tokat yolları taşlı, onbeşliler gidiyor, kızların gözü yaşlı" diye bir ağıt olduğunu anımsatan Bekler, "Buradan yola çıkarak 15 yaşındaki gençlerimizi Çanakkale'ye götürdük. Yüz yıl önce olduğu gibi çocuklarımıza o zamanki askeri kıyafetleri giydirdik, onları dualarla uğurladık, ellerine kınalar yaktık ve o atmosferin tekrar yaşanmasını sağladık" dedi.

Projeye "Asım’ın Nesli Onbeşliler Çanakkale'de" adını verdiklerini aktaran Bekler, 15 Mart'tan Mayıs ayının sonuna kadar bin öğrenciyi Çanakkale'ye götürdüklerini anımsattı.

Bekler, profesyonel bir tur organizasyonuyla anlaştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Profesyonel rehberler eşliğinde hem Bursa hem de Çanakkale'de şehitliklerimiz gezdirildi. Gezi sonunda tura katılan her öğrenci için o turdaki görselleri CD'lere aktardık ve çocuklarımıza dağıtıyoruz. Organizasyona katılanların fotoğraflarının yer aldığı 'Asım'ın Nesli Onbeşliler Çanakkale'de' albümünü çıkarttık. Çocukların duygularını ve düşüncelerini kaleme aldıkları mektupları da koyduk. Bu şekilde bunları ailelerine dağıtmış olduk. Çanakkale Savaşı'nın 100. yıl dönümü anısına Turhal'da çok anlamlı bir etkinlik yaptığımızı düşünüyorum. Ailelerden bize gelen geri dönüşümler bunu ifade ediyor."

- Engelliler ve annelerinin duyguları da albümde

Engelliler Haftası'nda ve Anneler Günü'nde bir otobüsle engelli çocukları ve annelerini Çanakkale'ye götürdüklerini de anlatan Bekler,  "Onların duygu ve düşünceleri çok daha duygusal. Kitapçığa bunları da aldık. Ben çalışmanın diğer belediyelere de örnek olmasını temenni ediyorum. Bu çalışmanın gelecek yıllarda da belediye başkanı olduğum dönemde devam edeceğinin müjdesini veriyorum" diye konuştu.

- "Projemizin bu kadar büyük ilgi göreceğini tahmin ediyorduk"

Onbeşliler organizasyonunun ulusal basında geniş yer aldığına dikkati çeken Bekler, şunları söyledi:

"Organizasyonumuz, ana haber bültenlerinde yer aldı. Projemizin bu kadar büyük ilgi göreceğini tahmin ediyorduk. 18 Mart Çanakkale Şehitleri'nin anma etkinliğinin yapıldığı Çanakkale'deki büyük programa Başbakan da katılıyordu. İki gün öncesinden Başbakanlıktan arayarak bizi Çanakkale'deki büyük şehitleri anma programına dahil ettiler. Orada Başbakanımız, onbeşlilere büyük bir ilgi gösterdi. Çocuklarımızla görüntü verdi, fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanımız da çok büyük bir ilgi gösterdi, teşekkür ve tebrik etti. Konuşmasının on beş dakikalık bir bölümünü de özellikle Asım'ın Nesli Onbeşlilere ayırdı."