Çukurova bölgesinde artan arazi fiyatları, Mersin ve Adana’daki konut fiyatlarını da tırmandırdı. TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclisi Üyesi ve MTSO Başkan Yardımcısı Nuh Yülselgüngör, Mersin ve Adana’da Şubat ve Mart aylarında konut fiyatlarının Türkiye ortalamasının üzerine çıktığını bildirdi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkan Yardımcısı ve TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclisi Üyesi Yükselgüngör, yazılı bir açıklama yaparak, Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksini Mersin ve Adana çerçevesinde değerlendirdi. Çukurova’da son aylarda konut fiyatlarının arttığını ancak, arazi fiyatlarındaki artışın daha fazla olduğuna dikkat çeken Yükselgüngör, “Çukurova’da konut fiyatları Şubat ayından bu yana giderek artıyor. Türkiye ortalamasının üzerinde artış gösteren bölgede satışlar devam etse de müteahhitlerin karlılık oranı azalıyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksine göre, TR 62 (Adana, Mersin) bölgesi, 26 düzey arasında 6. sıradan aylık yüzde değişimine göre 3. sıraya yükseldi” dedi.
Türkiye konut fiyat endeksinin 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,08, önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 18,56 artarak 178,80 seviyesinde gerçekleştiğini belirten Yükselgüngör, TR 62 olarak adlandırılan Çukurova bölgesindeki rakamlar hakkında da bilgi verdi. Yükselgüngör, Adana ve Mersin’de konut fiyat endeksinin bir önceki aya göre yüzde 2,91, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,01 artarak 182,92 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Aylık bazda konut fiyat endeksi değişim oranları incelendiğinde, Türkiye genelinde fiyatların 2015 yılı ilk çeyreğinde artış eğiliminde olduğunu dile getiren Yükselgüngör, TR 62 bölgesinde ise Ocak 2015’teki gerilemenin Şubat ve Mart aylarında yerini artışa bırakarak, Türkiye ortalamasının üzerine çıktığını ifade etti.
“ARAZİ FİYATLARINDA YAŞANAN ARTIŞ KONUT FİYATLARINI DA ETKİLİYOR”
Mersin’de arazi fiyatlarında yaşanan artışın konut fiyatlarını da etkilediğine dikkat çeken Yükselgüngör, bu nedenle müteahhitlik sektörünün sıkıntısının her geçen gün arttığını belirtti. Karlılık oranlarının büyük ölçüde düştüğüne değinen Yükselgüngör, “Sektörde belirli bir kriter olmaması büyük sorun. Maddi durumu iyi olan herkes müteahhit olabiliyor ve bu durum hem inşaat kalitesini düşürüyor hem de sektörü zorluyor. Kalitenin artması adına müteahhitlik mesleğinin bir tanımı olmalı” ifadelerini kullandı.
Yapı kullanma izinlerine yönelik veriler hakkında da bilgi veren Yükselgüngör, şunları kaydetti: “Türkiye genelinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesi verilen yapılar incelendiğinde, 2014 Ocak-Mart döneminde bina sayısı, yüzölçümü, değeri ve daire sayısındaki önceki yıla göre artışın, 2015 yılı belirtilen döneminde yerini azalışa bırakıyor. Yılın ilk çeyreğinde Mersin’de yapı istatistiklerindeki gelişmeler ise Türkiye geneliyle paralellik gösteriyor. 2015 yılı ilk çeyreğinde Türkiye geneli ile Mersin’de yapı istatistiklerinde gözlenen söz konusu daralmada, 2014 yılı ilk çeyreği baz alınan dönemde yerel seçim öncesinde ruhsat başvurularının öne çekilmesi nedeniyle başvurularda belirgin artış kaydedilmesinin yarattığı etki olduğu söylenebilir.”
Yılın ilk çeyreğinde Mersin’de yapı ruhsatı verilen yapıların kullanım alanına göre dağılımını da anlatan Yükselgüngör, “Konut kullanım alanı payı geçen yılın aynı dönemine göre 5,1 puanlık azalışla yüzde 64,1’e gerilemiştir. Belirtilen dönemde ilimizde konut dışı kullanım alanı payı önceki yıla göre 2 puanlık artışla yüzde 23,5’e, ortak kullanım alanı ise 3,1 puan artışla yüzde 12,5’e yükselmiştir” dedi.