Karabük Merkez ve Safranbolu İlçesinde biçerdöverle hububat hasadının başlamasıyla Karabük Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce hasatta meydana gelebilecek kayıpların önlenebilmesi için biçerdöver kontrolleri başladı.
Karabük’ün Belen Köyü’nde teknik personellerin yaptığı kontrollere Karabük Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Çetin Ayvalık, Ziraat Odası Başkanı Hasan Benlioğlu, Bitkisel Üretim Ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Murat Çelik, Koordinasyon Ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ahmet Küçükhaskul katıldı.
Karabük Vali Yardımcısı Abdullah Acar, geçen yıl Karabük’te 63 bin ton ürün elde edildiğini belirterek "İlimizde geçtiğimiz yıl 22 bin hektar hububat alanının yaklaşık 17 bin hektarı biçerdöverle hasat edilmiş olup yaklaşık 63 bin ton ürün elde edildi. Bu hasatta tane kayıp oranı il genelinde yüzde 2,2 olarak gerçekleşti. Bu yıl da ilimizde yaklaşık 20 bin hektar alanın biçerdöver ile hasat edilmesi beklenmektedir. Biçerdöverle yapılan hasatlarda meydana gelen kayıpların önlenmesi amacıyla Biçerdöver Kontrolleri Valilik Tebliği yayımlanmış olup, tane kayıp oranının yüzde 3’ün altında tutulması hedeflendi. Bu yıl tane kayıp oranını geçtiğimiz yıldan daha da aşağıya çekmek istiyoruz" dedi.
Acar’ın ardından konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, Karabük’te biçerdöverle hububat hasadının başlamasıyla, toplam 9 teknik elemandan oluşan 4 ekiple Biçerdöver kontrollerine başladıklarını ifade ederek ürün kayıplarının önüne geçmek için üreticilere de grev düştüğünü belirtti. Çataklı, "Üreticilerimizin tarlasını biçtirmeye başlamadan önce biçerdöver sahipleri ile örneği muhtarlıklara gönderilmiş olan sözleşme imzalamaları, biçim esnasında ürünün başında olmaları ve tane kayıplarını sık sık kontrol etmeleri, operatörü uyarmaları, uymayan operatörleri en yakın İl ve İlçe Müdürlüklerimize bildirmeleri büyük önem arz etmektedir. Biçerdöver sahibi ve operatörlerinin; Biçerdöverlerinin bakım ve ayarlarını zamanında yaptırmaları, ‘Biçerdöver Operatörü Belgesi’ olmadan biçim yapmamaları veya yaptırmamaları, yangın söndürme malzemelerini bulundurmaları, her ürün ve tarla için biçerdöver ayarlarını gözden geçirmeleri, hasat olgunluğuna gelmeyen ürünü hasat etmemeleri, çiğ düştükten sonra ve çiğ kalkmadan hasat yapmamaları, uygun hızda biçim yapmaları ve tane kaybı hususunda ürün sahiplerinin uyarılarını dikkate almaları gerekmektedir. Operatörlerin kimliklerini ve tescil belgelerini yanlarında bulundurmaları, valiliklerce yetkilendirilen kontrolörlere gerekli kolaylıkları göstermeleri zorunludur" diye konuştu.
Valilik Tebliğinde belirtilen hususlara uymayarak, ürün kaybına sebep olanlar hakkında yasal işlem yapılacağını belirten Karabük Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çataklı, çiftçilerin üretim sezonunu bol ürün ve kazançlı geçirmelerini temenni etti.
Ziraat Odası Başkanı Hasan Benlioğlu ise hasat sezonunun tüm çiftçilere hayırlı olmasını diledi.