Eskişehir’de Devlet Hastanesi’nde devam eden "Her çocuğa bir masal" projesi, düzenlenen basın toplantısı ile anlatıldı.

Toplantıya; Eskişehir Devlet Hastanesi Başhekimi Yaşar Bildirici, TÜGVA İl Başkanı Fatih Sert, Destek Hizmetleri Müdür Yardımcısı Sultan Torun ve ilgililer katıldı. İlk olarak projenin çıkış noktasından bahseden Devlet Hastanesi Başhekimi Yaşar Bildirici, çocuklar için hastaneye gitmenin travmatik bir olay olduğunu hatırlattı. Bu sorunun ortadan kaldırılması için proje kapsamında yapılanlardan bahseden Bildirici, "Hastaneye gelmek çocuk ve aile için travmatik bir olaydır. Hastanede tedavi gören çocuklarda kısa sürede uyuma, tıbbi tedaviden korkma, hastane ortamından çekinme gibi davranış bozuklukları görülmektedir.Hastanelerde çocukları zararlı etkenlerin tesirinden korumak, ortamı neşeli ve cazip kılmak maksadıyla; oyun odaları, boyama ve hikaye kitapları, hastanenin çocuklar için kasvetli havasını kırmak maksadıyla; duvar süslemeleri, kapı süslemeleri, tavan süslemeleri ile çocuk servislerini ve çocuk acil polikliniğini masalsı bir havaya çevirmek istiyoruz" dedi.

"Bilinçaltındaki hastane korkusu giderilecektir"

Hastane korkusunun bu proje ile yok edileceğini ifade eden Bildirici, "Yapılan bu çalışma ve oluşturulan ortam sayesinde özelikle 10 yaş altı çocukların ruh dünyasında duygularını geliştirirken eğlenme ihtiyaçlarını da karşılama acısından son derece önemlidir. Oluşturulan masalsı ortam sayesinde veliler ve çocuk için hastane ortamının ön yargısı kırılacak kasvetli bir ortam olmaktan çıkacak, farkında olmadan çocuk için hayal dünyaları gelişecek, yaşamın diğer kısımlarına tesir ederek bilinçaltındaki hastane korkusu giderilecektir. Bu konuyla ilgili Destek Hizmetleri Müdür Yardımcımız Sultan Torun görevlendirmiştir. TÜGVA ailesine desteklerinden dolayı teşekkür ederiz" diye konuştu.

"Bir çok çalışmayı planlamaktayız"

Destek Hizmetleri Müdür Yardımcısı Sultan Torun, çocukların hastanede sergilediği olumsuz davranışları dile getirdi. Torun, "Eskişehir’de Gökmeydan Devlet Hastanesi içerisinde 4 çocuk servisi, 1 çocuk acil polikliniği ve poliklinik katı altında çocuk müşahede alanı var. Bu çocukları gözlemlediğimizde, çocukların hastalıklarından ötürü bozulan psikolojileri, hastane ortamının kasvetli havası içinde daha da zedelenmektedir. Tedavi için kalan bu çocukların hastanede gününü nasıl geçirdiği gözlemlediğinde; hırçın tavırlar sergiledikleri, ebeveynlerine zorluk çıkarttıkları, sıklıkla ağladıkları odalarda bulunan televizyonlardaki programların içeriğini gözetmeksizin anlamsızca izledikleri aşikardır. Bu durumları yapılan çalışma ile bir nebze olsun önleyeceğiz. Bu çalışma ve buna benzer bir çok çalışmayı planlamaktayız" şeklinde konuştu.

"Masal anlatımlarımız devam edecek"

TÜGVA Eskişehir Başkanı Fatih Sert ise, hastaneler ile ortak yaptıkları çalışmaların daha fazla anlam ifade ettiğini aktardı. Proje ile yapılanları ve yapılacakları anlatan Başkan Sert, "Bir çok alanda projeler yürütmekteyiz. Hastaneler ile yaptığımız çalışmalar ayrı bir özellik ve anlam ifade etmektedir. Çocuk acil çocuk poliklinikleri servislerin duvarlarını masal kavramları ile süsleyeceğiz. Masal kahramanlarından maketler hazırlatıyoruz, oyun halıları, boyama kitapları ve hastanede olan çocuklara profesyonel tiyatro ekibimizdeki aracılığı ile masal anlatımlarımız devam edecek. Projede destekleri bulunan herkese ayrı ayrı teşekkür ederim" dedi.