Yaprak KOÇER/SİNOP, () - SİNOP Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Bat, Karadeniz Sahil Yolu'nun kıyı şeridi takip edilerek çoğunlukla denize dolgularla geçildiğini belirterek, "Samsun başta olmak üzere Karadeniz kıyısındaki yerleşim birimlerinin büyük çoğunluğunda yer kazanmak amacıyla denizi dolgulara çöp dahil her türlü hafriyat artığı denize dökülmektedir. Bu uygulamalar da deniz kirliliğine neden olmaktadır" dedi.
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Bat, doğayı ve insan yaşamını tehdit eden en önemli unsurlardan birisinin çevre kirlenmesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bat, "Önceki yıllarda kontrolsüz balıkçılık sonucu balık stokları aşırı avcılıktan etkilenmiştir. Ayrıca torik-palamudun Karadeniz’e geçişinde göç yolu olarak kullandığı İstanbul Boğazı’ndaki adalarda kirlilik gibi sorunlar son birkaç yıldır tekrar bu balık miktarının azalmasındaki nedenlerdendir. Balıkçılık politikasının düzenlenmesi, Marmara ve Karadeniz’de kirlilik, yabancı türlerin girişi gibi ekolojik etmenlerinde kontrol altına alınması balıkçılık açısından önemlidir. İleriki yıllarda Karadeniz’de küresel ısınmanın sonucu olarak düşünülen ısı değişimleri ile birlikte tür ve miktar değişimlerine karşı önlemler alınması gereklidir" diye konuştu.
Karadeniz’de kirliliğe neden olan faktörleri de anlatan Prof. Dr. Bat, "Kıyı boyunca tüm yerleşim birimlerinin kentsel atık suları herhangi bir işleme tabi tutulmadan doğrudan denize verilmektedir. Bunun en tipik örnekleri Samsun, Ordu, Giresun ve Sinop il merkezleridir. Yörede kurulu bulunan az sayıdaki endüstri tesisinin kullanılmış suları doğrudan veya akarsular yolu ile dolaylı olarak arıtılmadan Karadenize gelmektedir. Karadeniz’in kıyısındaki il merkezinde bulunan petrol dolum tesisleri civarında dolum sırasında önemli ölçekte petrol kirlenmesi oluşmaktadır" dedi.
Karadeniz Bölgesi’nde, bölgeyi kat eden sahil yolunun kıyı şeridi takip edilerek çoğunlukla kıyı dolgularıyla geçildiğini dile getiren Prof. Dr. Bat, "Samsun başta olmak üzere Karadeniz kıyısındaki yerleşim birimlerinin büyük çoğunluğunda yer kazanmak amacıyla denizi dolgulara çöp dahil her türlü hafriyat artığı denize dökülmektedir. Bu uygulamalar da deniz kirliliğine neden olmaktadır. Akıntı ve dalga hesabı iyi yapılmadan gerçekleştirilen dalgakıran ve limanlar, çok önemli deniz ortam tahribatına neden olmaktadır. Yöredeki akarsu vadilerdeki plansız iskan nedeniyle oluşan taşkınlar sırasında foseptikler gibi kaynaklardan denize yoğun kirletici taşınmaktadır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI