İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Proje Finansman Mekanizması kapsamında destek verilecek 17 proje için imzalar atıldı.
İSEDAK Proje Finansman Mekanizması kapsamında destek verilecek 17 projenin imza töreni Ankara Palas’ da gerçekleştirildi. Başkanlığı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından yürütülen İSEDAK, 30 yılı aşkın süredir İslam dünyasının ortak kalkınma sorunlarının katılımcı bir şekilde belirlenmesinde ve çözümler üretilmesinde en önemli işbirliği platformu olma özelliğini taşıyor. 2012 yılında operasyonel hale gelen İSEDAK stratejisiyle tarım, ticaret, ulaştırma, turizm, finans ve yoksulluğun azaltılması işbirliği alanlarında düzenli olarak çalışma grupları tertip edilerek, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler ile İİT kuruluşları tarafından önerilen projelere İSEDAK tarafından mali destek sağlanıyor. Çalışma grupları ve Proje Finansman Mekanizması marifetiyle üye ülkelerin katılımcı bir şekilde ortak sorunlarına çözümler üretebilmeleri ve somut proje fikirlerine çok taraflılık ilkesi çerçevesinde finansman destek sağlanması amaçlanıyor.
İkinci proje teklif çağrısı kapsamında Azerbaycan, Çad, Endonezya, Gambiya, İran, Kamerun, Katar, Malezya, Surinam, Türkiye ve Uganda’dan oluşan 11 ülke ile İİT kuruluşları arasında yer alan İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi ve İslami Ticaret Finans Şirketi’nin proje tekliflerine İSEDAK tarafından finansman desteği sağlanması karara bağlandı. Bu projelerle üye ülkeler ve İİT kuruluşları, çok taraflılık ve katılımcılık ilkelerinin bir yansıması olarak 6 işbirliği alanında en az iki paydaş ülke ile işbirliği ve dayanışma içerisinde ortak sorunlara kolektif çözümler arayacak; paydaş ülkelerin ilgili kamu kurumlarında kapasitenin artırılmasına da destek olunacak.