ULUDAĞ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), Bursa Siyah İnciri, ihracatının 50 milyon dolara çıkarılması için çalışmalara başladı. Avrupa ülkelerinde büyük ilgi gören siyah incirin ihracatı için ABD'den de izin bekleniyor.
Kraliçesi Elizabeth Alexandra Mary, 14 Mayis 2008’de Bursa’ya yaptığı ziyaret sırasında Bursa siyah incirini tadarak çok beğendi. Ardından Düşes Kate Middilton da hamilelik döneminde bulantılarının geçmesi için siyah inciri önerdi. İngiliz Kraliyet ailesinin Bursa siyahı incirine ilgisi ürünün tanıtımını uluslararası bir alana taşınmasına ve dış satışlarda rekor kırılmasına katkı sağladı. Sadece Bursa’da yetiştiği için 'Bursa Siyahı' adı verilen incir ihracatı son 5 yılda 27 milyon dolardan 43 milyon dolara yükseldi. İhracatın 21 tona çıkarılması için ihracatçı birlikleri çalışmalar yapıyor. 
Siyah İncir ile ilgili UYMSİB öncülüğünde gerçekleştirilen değerlendirme panellerin sonuncusu geçtiğimiz gün Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Konferans Salonu'nda yapıldı. 
Panelin açılış konuşmasını yapan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güney, Bursa Siyah İnciri’nin Bursa’nın en nadide tarımsal markalarından biri haline geldiğini ifade ederek, siyah incirin Türkiye’nin genel meyve ihracatında 4'üncü sıraya yerleştiğini söyledi. 2014 yılında siyah incirin 18 bin ton ile yaklaşık olarak 43 milyon dolarlık ihracata imza attığını belirterek, şöyle dedi:
"Bursa Siyah İnciri’nin tüm incir çeşitleri arasında en nadide tür ve en önemli tarımsal markalardan biri haline gelmiştir. 2014 yılında toplam 18 bin ton ile 43 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan Bursa Siyah İnciri, doğal olarak üretilmesi sebebiyle tüm pazarların ilgi odağı olmuştur."
İHRACATIN BÜYÜK BÖLÜMÜ AB’YE
İhracatın ağırlıklı olarak Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldığını kaydeden Güney, "Son beş yıl içerisinde en fazla BSİ ihracatı yaptığımız ülke 5 bin tonun üzerinde bir miktarla Almanya olmuştur. Bunu sırasıyla 3 bin ton ile Rusya, 2 bin ton ile İngiltere, 1.9 bin ton ile Fransa ve 1.4 bin ton ile Hollanda takip etmiştir" dedi. 
Türkiye’de Ağustos, Eylül ve Ekim aylarını kapsayan üç aylık süreçte incir üretimi olduğunun altını çizen Güney, Türkiye’nin üç ay süresince 275 bin ton üretim ile dünya sıralamasında liderlik koltuğunda oturduğunu dile getirdi. 
Dünyada Yaş meyve sebze sektöründe kıyasıya bir rekabetin olduğunu ekleyen Arif Güney, son yıllarda karşılaşılan Ethephon ilacının ve kalıntılarının ihracatın önünde çok büyük bir risk olduğunu ve bu konuda üreticilerin çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı. 
Başkanlığı döneminden bu yana kadar BSİ’nin ihracatının artması ve üretimin güçlenmesi adına önemli çalışmalara imza attıklarını belirten geçen dönem UYMSİB başkanı Dr. Salih Çalı ise, ihracatın son beş sene içerisinde 27 milyon dolardan, 43 milyon dolar seviyelerine geldiğini ifade ederek, "Bursa siyah incir ihracatı son 5 yılda 27 milyon dolardan 43 milyon dolara geldi. Şuan 18 bin ton ihracatımız neden 21 bin ton olmasın” diye konuştu. 
UYMSİB Başkanlığı döneminde BSİ ile ilgili 7 proje üretildiğini de ifade eden Dr. Çalı, bu projelerden ikisinin tamamlandığını, geriye kalan beş projenin de devam ettiğini söyledi. 
ABD İÇİN İZİN BEKLENİYOR
Bursa Siyah İnciri’nin ABD'ye hracı için izin çalışmalarının sürdüğünü de dile getiren Dr. Çalı, ihraç izinlerinin alınabilmesinin önündeki en büyük engelin ilaç kullanımı olduğunu vurguladı. 

FOTOĞRAFLI