Io Chokonna - Ahmet Yıldırım / Atina - Frankfurt, 18 Ağustos () - Yunanistan’da, hükümetin Troyka ile yaptığı yeni kredi anlaşması sonrasında ilk özelleştirme yapıldı.

Sol hükümet dönemindeki ilk olma özelliğini de taşıyan özelleştirme ile aralarında Selanik, Korfu, Rodos, Hania, Kos, Midilli, Santorini ve Mykonos gibi işlek havaalanlarının da bulunduğu toplam 14 havaalanının işletme hakı 40 yıllığına Alman şirket Fraport'a devrediliyor.

Fraport, havalimanlarının işletme hakkı için tek seferde 1 milyar 234 milyon euro verecek ve her yıl da 22.9 milyon euro ödeme yapacak. Syriza hükümetinin ilk özelleştirme projesi olan bu proje 14 Ağustos’ta yasalaşan memorandumda da yer alıyordu.

Böylelikle Almanya’nın en büyük havaalanı Frankfurt’un işletme hakkı için son Fraport ve Yunan ortağı Copelouzos şirketi ile özelleştirmenin ayrıntılarına ilişkin görüşmelerin sürdüğü, nihai anlaşmanın yakın gelecekte imzalanması bekleniyor.

Syriza hükümetinin gönüllü olarak onaylamadığı proje için kreditörler, 86 milyar euroluk üçüncü kredi paketi kapsamında bu özelleştirilmelerin yapılmasını şart koşuyordu. Havalanları özelleştirmesi, Yunanistan’ın son beş yıl içerisinde yaptığı en büyük özelleştirme olarak kayıtlara geçti.

“Hükümet boyun eğdi”

Yunanistan’da yayın yapan Sol Platform’un sesi olan İskra gazetesi ise bu özelleştirmeyi şöyle değerlendirdi:

“Ülkenin en değerli mal varlıkları satışa çıkarılıyor, hem de gülünç bedel karşılığında. Syriza hükümeti devlet malını tasfiye etmeye başladı. Bu inanılmaz anlaşmayı Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis, Maliye Bakanı Euclidis Tsakalotos, Ekonomi Bakanı Yiorgos Stathakis ile Çevre ve Enerji Bakanı Panos Skurletis imzaladı. Kısacası, hükümet üçüncü memorandum paketi tam olarak onaylanmadan bir gün önce istenilenlere tartışmasız boyun eğdi.”