Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinde en çok artan ürün domates olurken tüketiciler bunun sebeplerini merak eder oldu.

Peki, Türkiye'de pazardan manava kadar konuşulan domatesin fiyatı neden artıyor? İşte nedenleri!..

1) İlk neden olarak arzın talebi karşılamadığı durumda meydana gelen bir artışın söz konusu olduğu düşünülüyor. Domates üretimi piyasanın ihtiyacını karşılaşmadığı için fiyatlar yükseliyor. 

2) Bu aylarda sera üretimi azalırken tarla ürünleri yavaş yavaş çıkmaya başlıyşor. Bu da fiyatları yükselten diğer bir etken. 

3) Daha önceki zamanlarda Rusya'nın uyguladığı ambargo nedeniyle iç pazara satılan domatesın fiyatı da ucuz oluyordu. Domates ihracatı Rusya'ya olmasa bile diğer ülkelere arttı.

4) Diğer bir husus ise üreticilerin domates yerine başka bir ürüne yönelmesi.

5) Üreticiden 2 lirayla 6 lira arasında alınan domates pazarda ve manavda yüksek fiyatlara satılıyor. Kaliteli domates ihracata giderken, tüketicinin yüksek fiyata aldığı domates kalitesiz oluyor. Bu durumda tüketici de yüksek fiyattan ve kalitesizlikten şikayetçi oluyor.

Tüketiciyi son derece rahatsız eden bu durum ile ilgili olarak umut verici gelişme ise mayıs sonu itibariyle tarla domateslerinin pazara çıkmasıyla beraber fiyatların düşecek olması.