Hizmet İş Sendikası Erzurum Şubesi, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle Konya’da yapılan kutlamalara katıldı. Mehter Marşı ile başlayan 1 Mayıs kutlamalarında, gurup yürüyüş sahneye çıkarak türküleri ile emekçileri coşturdu. Türkülerin ardından geleneksel halk oyunları ekibi de, Konya’nın meşhur oyunlarını izleyicilere sergiledi.
1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamak ve emekçi çalışanlara destek vermek amacıyla Erzurum’dan Konya’ya 45 sendika üyesi ile birlikte geldiklerini ifade eden Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, “Alın teriyle tüm zorluklara göğüs gererek evine ekmek parası götürmeye çalışan vefakar işçilerimizin dayanışma gününü yürekten kutluyorum” dedi.
Kutlamalar esnasında konuşan Başkan Aksakal, 1 Mayıs’ın bayram havasında kutlanması gerektiğine dikkat çekerek, provokasyonlara fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi.. Aksakal “Daha geniş sendikal hak ve özgürlük talebimiz için buradayız. 12 Eylül ve 28 Şubat başta olmak üzere tüm antidemokratik süreçlerde oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için buradayız. Geçmişin acılarını siyasi ve diplomatik menfaatlerine malzeme yapanları kınıyoruz. Ülkemiz üzerine oynanan oyunlara, kaos oluşturma çabalarına, demokrasi dışı yöntemlere, paralel, yatay, dikey bütün darbe girişimlerine karşı olduğumuz için buradayız. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün bütün umutların yeşerdiği bir sayfanın habercisi olması dileğiyle. Günümüz kutlu olsun” dedi.
Hak-İş Konfederasyonu Mahmut Arslan kutlamalarda yaptığı konuşmada, tüm çalışanların 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlayarak, “Buradan Zonguldak’a, İzmir’e, İstanbul’a, İzmit’e selam olsun. 1 Mayıs’ta özellikle Konya’dayız. Mevlana şehri Konya’dan örgütsüz, sendikasız kardeşlerime sesleniyorum. Ne olursan ol yine gel, örgütlü ol, sendikalı ol, güçlü ol diyoruz. Emekçilerin özgür iradeleri ile örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Bugün Konya’dan sesleniyoruz, bizim derdimiz var, onun için alanlardayız. Kıdem tazminatı sorunumuz var, taşeron sorunumuz var, mevsimlik işçilerin, geçici işçilerin sorunları var. Kadınların, gençlerin, emeklilerin ve işsizlerin sorunları var. Örgütlenme sorunu var, canımızı yakan iş kazaları var onun için meydanlardayız. Taşeron şirketlerde çalışan sendikal örgütlenmelerin önündeki engellerin kaldırılmasını, onların kadrolarının bir an evvel verilmesini istiyoruz. Taşeron işçilerin haklarının güvence altına alınmasını, kamudaki statü tartışmasına son verilmesini istiyoruz. Geçici ve mevsimlik işçileri ile aileleri daha fazla mağdur edilmemelidir. Kamuya kadrolu daha çok işçi alınmasını istiyoruz. Gelir adaletsizliğine itiraz ediyoruz. İşsizlik ve yoksulluğun son bulması için iş ve insan onuruna yakışır iş ve ücret talebi için bugün buradayız. Angaryaya dönüşen fazla çalışmalara, çocuk işçiliğine karşı olduğumuz için buradayız. Daha iyi bir sosyal güvenlik sistemi, eğitim hakkı ve fırsat eşitliği için buradayız. Kıdem tazminatımız güvence altına alınsın diye meydanlardayız. Hak-İş olarak insanı ve çalışanı önceleyen ekonomi politikaları istiyoruz. Çalışanlara yönelik şiddet ve mobingin önlenmesini istiyoruz. Toplumsal bir yara haline gelen kadına şiddet ve cinayetlere dur diyoruz. Kılık kıyafet nedeniyle kadına yapılan her türlü ayrımcılığı reddediyoruz. İş kazalarında evlatlarını yitiren anaların, babaların, eşlerin, çocuklarını isyanının duyulması istiyoruz, iş kazaları son bulsun istiyoruz. Devlete hükümete ve işverenlere buradan bir kez daha sesleniyoruz; iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin daha fazla artırılmasını, sendikalaşmanın önünün daha fazla açılmasını istiyoruz. İşçi kardeşlerimize sesleniyoruz, iş sağlığı güvenliği tedbirlerine uyun, önlemler alınmıyorsa ilgililere bildirin” dedi.
Konya Şehir Meydanı’nda düzenlenen kutlamalara, Memur - Sen ve Hak - İş Konfederasyonları tarafından organize edilen 1 Mayıs kutlamalarına Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, binlerce sendika üyesi işçi ve memur ile vatandaşlar katıldı.