ADANA, () - ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Kliniği’nde kas- iskelet hastalıklarının tedavisinde 'şekerli su' kullanılıyor. 'Proloterapi' adı verilen yöntemin şimdiye kadar 100'e yakın hastaya uygulandığı ve başarılı sonuçlar alındığı açıklandı.
Uygulamayı gerçekleştiren ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Kelle, bu yöntemin yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Proloterapi’nin kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarında kullanılan bir tedavi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Kelle, bel ve boyun fıtığı, omuz, dirsek, kalça ve benzeri bölgelerde etkin sonuçlar verdiğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Kelle, 3-4 haftalık seanslar halinde uygulanan tedavinin, ağrılı olabildiğini, bu durumda sadece parasetamol türü ağrı kesicilerin kullanımına izin verildiğini, diğer antiromatizmal ilaçların kullanımının uygulamanın etkinliğini azalttığını anlattı.
SPORCULARADA UYGULANABİLİYOR
Proloterapi’nin ayrıca sporcu tedavisinde de kullanıldığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kelle, "Özellikle travma sonrası yıllar boyunca iyileşmeyen sakatlıkların tedavisinde, sporcularda menüsküs yırtığı, bağ zedelenmeleri, osteitis pubis gibi sakatlıklarda yine şekerli su tedavisini uyguluyoruz. Her tedavi gibi proloterapinin uygulanmaması gereken bazı durumlar da mevcut. Kontrolsüz şeker ve hipertansiyon, aktif enfeksiyon durumu, kanser varlığı, aktif iltihaplı romatizmal hastalıkları olanlar bu tedaviden yaralanamıyor" dedi.

FOTOĞRAFLI