Diyarbakır'da düzenlenen IŞİD operasyonunda öldürülen IŞİD militanlarının kentte kanlı eylem hazırlığında oldukları ortaya çıktı.

Çatışma sonrası hücre evlerinde arama yapan polis, Diyarbakır’daki 3 siyasi partinin il ve ilçe başkanlıklarının krokisini buldu.Gaziantep'teki operasyonun detaylarını ise Valilik açıkladı. IŞİD militanları, İstanbul'da bir siyasi partinin il başkanlığına, ulusal yayın yapan bir gazetenin Ankara merkez binasına ve aynı gazetenin Şişli Temsilciliği'ne saldırı hazırlığındaydı.

DİYARBAKIR OPERASYONUNUN AYRINTILARI

Diyarbakır’da 26 Ekim günü terörle mücadele ekiplerinin belirlediği 17 adreste IŞİD’e yönelik operasyon düzenlendi. Merkez Kayapınar İlçesi Huzurevleri semti, 47 ve 53’üncü Sokak’ta bulunan IŞİD’in hücre evlerine baskın düzenleyen polise, canlı bomba ve tuzaklanmış bombalar ile karşılık verildi. Saldırıda 2 polis şehit olurken, 7 terörist öldürüldü, çıkan çatışma ise yaklaşık 8 saat sürdü. Çatışmanın ardından polisin kentte yaptığı operasyonlar devam ederken, baskın yapılan adreslerde yapılan aramaların detayları ortaya çıkmaya başladı.

HÜCRE EVİNDE BUBİ TUZAKLARI...

Hücre evlerinin etrafını bubi tuzaklarıyla döşeyen IŞİD militanları, çatışma sırasında önceden hazırladıkları bubi tuzaklarını tek tek infilak ettirdi. Polise teslim olmayarak duvarlara döşedikleri bombaları da patlatan teröristler, ağır silahlarla çatışmaya devam etti. Çatışmanın sona erdiği saat 10.30 sıralarında evde son olarak canlı kalan terörist, elindeki 2 ağır silahla evden ateş ederek çıktığı, bu sırada etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

ARAMALARDA KROKİLER BULUNDU

Çatışmanın sona ermesiyle birlikte eve giren polis, yaklaşık 4 saat süren arama yaptı. Aramalarda hücre evlerinde ağır silahların yanı sıra canlı bomba ve bombalı saldırıda kullanılmak üzere hazırlanan çok sayıda mühimmat buldu.

47’nci sokakta bulunan IŞİD hücre evinde yaşadıkları, yaklaşık 50 metre uzaklıktaki 53’üncü sokaktaki evde ise planlama ve bomba imalatı yaptıkları belirlendi. Dikkat çekmemek için evlerde bazen kadın nöbetçi kullandıkları öğrenilen IŞİD militanlarının kanlı eylem hazırlığında oldukları ortaya çıktı. Polis, hücre evlerinde yaptıkları aramalarda değişik adreslerin yeraldığı krokiler buldu. Bulunan krokilerde üç partinin Diyarbakır il ve ilçe teşkilatlarının yer aldığı belirlendi. Militanların krokilerde bulunan parti binalarına kanlı eylem hazırlığında oldukları ortaya çıkarken, Diyarbakır’da IŞİD’e yönelik operasyonlar sürüyor.

GAZİANTEP VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI

Gaziantep'te geçen hafta polisin 'dur' ihtarına uymayarak kaçan ve bombalı saldırı eylemi gerçekleştirmek istedikleri belirlenen IŞİD üyesi teröristlerin İstanbul'da siyasi bir partinin il başkanlığına saldırı planladıkları ortaya çıktı. Olayla ilgili örgüt mensubu 9 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu.
Gaziantep Valiliği, geçen hafta Mücahitler Mahallesi'nde yakalanan ve bombalı saldırı eylemi hazırlığında olan IŞİD'li teröristlerle ilgili düzenlenen operasyonun detaylarını kamuoyuyla paylaştı.

Yapılan açıklamaya göre 30 Ekim tarihinde takibe alınan Diyarbakır plakalı araç Gazimuhtarpaşa Bulvarı üzerinde kontrol amaçlı olarak durdurulmak istendi. 'Dur' ihtarına uymayan araç kısa süreli kovalamacanın ardından durduruldu. Araç içerisinde bulunan ve arka koltukta oturan A.D isimli örgüt mensubu elindeki el bombasının pimini çekemeden, sürücü Y.C de üzerindeki silahı kullanamadan etkisiz hale getirilerek yakalandı.

SURİYE'DEKİ ÖRGÜT YÖNETİCİLERİNDEN TALİMAT

Yakalanan teröristlerin örgütsel irtibatlarının tespitine yönelik olay yeri ve 7 adreste yapılan çalışmalar kapsamında, IŞİD mensuplarının Suriye’de bulunan üst düzey örgüt yöneticilerinden talimat aldıkları belirlendi.

PARTİ BİNASI VE GAZETEYE SALDIRI HAZIRLIĞI...


Teröristlerin Gaziantep'ten temin ettikleri araçlarla bir parti il başkanlığı binasına canlı bomba ve silahlı saldırı eylemleri gerçekleştirmek üzere İstanbul iline gidecekleri tespit edildi. Yine aramalar neticesinde ulusal yayın yapan bir gazetenin Ankara merkez binasına ait adres ile aynı gazetenin Şişli Temsilciliği'ne ait olduğu değerlendirilen notun olduğu da ortaya çıktı.

İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin operasyonu sonucu IŞİD'li teröristlerden 8 bin 750 gram TNT, 4 adet el bombası, 1 adet 950 gram TNT’li bomba düzeneği, 1 adet canlı bomba yeleği, 4 adet tabanca, 2 adet av tüfeği, 135 adet fişek, 3 adet araç, 10 bin 15 TL ve 9 bin 755 ABD Doları, 1 bilgisayar, 2 harddisk, 3 flash bellek, 19 sim kart ve 9 cep telefonu ele geçirildi. Örgüt mensuplarının ilişki ve irtibatlarının tespiti ve deşifre edilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği bildirilirken, olayla ilgili yakalanan toplam 9 şüphelinin çıkarıldıkları mahkemece tutuklandığı açıklandı.