MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, 2013 yılında Mersin ilinde yapılan operasyonlarda GDO'lu olduğu tespit edilen pirinçlerin miktar ve akıbetini sordu. GDO'lu pirinçlerin bazı şirketlerce ucuz fiyata satıldığı iddialarının açıklığa kavuşturulmasını istedi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı iddiaları cevapladı.

ÜRÜNLERE EL KONULDU

Aşcı, Mersin Gümrük Müdürlüğü'nden ithalatı gerçekleştirilen 31 bin 910 ton çeltik ve 73 ton pirincin GDO'lu olduğunu kaydetti. Aşcı, bu ürünlere el konulduğunu ve firmanın daha önce ithal ettiği ürünlerin incelenmesi için Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bildirimde bulunduklarını aktardı.
İki bakanlık arasında yapılan yazışmalarda firma tarafından daha önce ithal edilen 11 bin 235 ton çeltikten elde edilen ürün ve yan ürünlerinin GDO şüphesi ile takip edildiği ifade edildi. Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde konu hakkında görülen davanın devam ettiği dile getirildi.



Gümrük Bakanı Aşcı, konu ile ilgili soru önergesini yanıtladı.

361 TON GDO'LU PİRİNÇ


Önergeye verilen cevapta ayrıca, dolaşıma giriş beyannamesi kapsamında ithalatı gerçekleştirilen 361 ton pirinç türü ürünün GDO'lu olduğunun tespit edildiği belirtildi.


ÖNCE GDO'LU SONRA DEĞİL


Ürünlere Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından el konulduğu vurgulandı. Öte yandan ABD menşeli bin 641 ton çeltik türü üründen alınan numunenin yapılan analizinde, GDO olduğunun tespit edildiği belirtildi. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca el konulan ürünlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ankara'daki laboratuvarında yapılan analizinde ise GDO bulunmadığının raporlandığı dile getirildi.

IŞIK: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

MHP'li Alim Işık, GDO'lu ürünler ve bu ürünleri getiren firmalar hakkında birtakım iddialar bulunduğunu ifade etti. Gerçeklerin ortaya çıkması için konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Pirinçlerin akıbetinin ve onları getiren firmalarla ilgili gerçeklerin ortaya çıkması için ikinci bir soru önergesi vereceğini söyledi.

PİRİNÇLERİ YAKALAYANLAR TUTUKLANDI


Genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerine geçit vermeyen eski Mersin Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve KOM Şube personellerinin de aralarında bulunduğu polislere operasyon yapılmıştı. 66 kişi hakkında dava açılırken, 5 emniyet mensubu da tutuklanmıştı. Tutuklu emniyetçiler de tahliye edilirken davada tutuklu sanık kalmadı.