The Telegraph'ın analizine göre, Batılı diplomatlar Suudi Arabistan'ın Katar'a yönelik bir dizi sert diplomatik adım atmasına neden olarak henüz 31 yaşında olmasına rağmen Suudi Arabistan'da son yıllarda çok önemli makamlara getirilen Prens bin Selman'ın '37 yaşındaki' Katar Emiri el Tani'nin yönetimiyle kişisel bir rekabet gerekçesiyle 'bilinçli bir şekilde' mücadele etmek istediğini düşünüyor.
 
ABD merkezli Bloomberg'de yazılan bir analizde ise hava ve deniz trafiğinin kapatılması ve Katar'ın tek kara sınırı bulunan Suudi Arabistan sınırından geçişlerin durulmasının arkasında Prens Muhammed bin Salman ve Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid el-Nehyan'dan 'belirgin izler' bulunduğuna ilişkin bir yorum bulunuyor.
 


Bloomberg'in haberinde, Katar'a yönelik eş zamanlı eylemin iki veliaht prensin yükselen otoristesine dikkat çektiğini ifade edildi. Bu iki liderin ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a karşı sert bir tutum alınmasına açıkça destek verdiği ifade edildi.
 
Suudi Arabistan Kralı Selman'ın oğlu olan Muhammed bin Selman, Yemen'deki iç savaşta Suudi Arabistan'ın etkili müdahalesinin mimarı olarak dünya kamuoyunda adını duyurmaya başlamıştı. Savunma Bakanlığı görevini yürüten, ülkenin yeniden yapılanması için sürdürülen Vizyon 2030 programını yürüten ve petrol sanayini kontrol eden bin Selman'ın ülke içindeki etkisinin çok büyük olduğu biliniyor. 

Kaynak:Gazetevatan