Van’da, yaklaşık on yıldır elektrikli solunum cihazına bağlı yaşam mücadelesi veren İbrahim Altıok adlı vatandaş, kesintilerden dolayı yaşamının daha da zorlandığını söyledi.
Edremit ilçesinin Kavurma mahallesinde ikamet eden İbrahim Altıok, ileri derecede solunum yetmezliği nedeniyle yıllardır elektrikli cihazına bağlı bir yaşam sürdüğünü söyledi. Kentte sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin zor olan hayatını daha da zorlaştırdığını ifade eden Altıok, “Rakımın yüksekliği ve havanın soğuk olması nedeniyle yatalak hale geldim. Elektrik yetersizliğinden dolayı çok mağdurum. Çünkü elektrik olmadığı zaman nefes alamıyorum ve dolayısıyla çok sıkıntı yaşıyorum. Oksijen alamadığım zaman beyin hücrelerim ölüyor, kalp başta olmak üzere iç organlarımın hepsi zarar görüyor” dedi.
İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 15 gün önce gittiğini ve 20 gün sonra tekrar kontrole gideceğini dile getiren Altıok, “Daha önce sadece oksijen cihazıyla hayatımı devam ettiriyordum, ancak ileri derecede solunum yetmezliğinden dolayı ikinci bir cihaz verdiler. Ancak, elektrik yetersizliğinden dolayı mağdurum” ifadelerini kullandı.
Çevredeki birçok yerleşim yerinde elektrik olduğu halde kaldığı mahallenin elektriklerinin kesilmesine bir anlam veremediğini belirten Altıok, defalarca Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş.’yi (VEDAŞ) aramalarına rağmen ya telefonlarına kimsenin cevap vermediğini ya da cevap verildiği zaman da arızanın büyük olduğu söylemleri ile karşılaştıklarını söyledi. Fırtınanın kentin kaderi olduğunu ve bu nedenle buna kalıcı bir çözümün bulunması gerektiğinin altını çizen Altıok, “Başka yerlerde yer altında tünel açılıyor, tramvay ve metrolar yürütülüyor. Neden bu elektrik hatları yer altına alınamıyor? Elektrik olmadığı zaman hiçbir şekilde iletişim kuramıyoruz. Hem haber alma hakkı hem iletişim hakkı hem de sağlığımız elimizden alınıyor. Elektrik kesildiği zaman asansörler de çalışmıyor. Üniversite okuyan oğlum beni sırtında taşıyıp hastaneye götürüyor, birkaç saat oksijen takviyesi yaptıktan sonra tekrar eve getiriyor. Ben buradan tüm yetkilileri göreve çağırıyorum. Ne olur bizim sesimiz duyun! Bir insanın hayatı bu kadar ucuz olmamalıdır. Kentte benim gibi elektriğe bağlı yaşayan birçok hasta var. Kimsenin bizleri mağdur etmeye hakkı yoktur. Bizim de yaşama hakkımız var” diye konuştu.
Van milletvekillerine de seslenen Altıok, “Ey milletvekilleri, seçimden seçime bizi hatırlamayın. Görevinizi yapın. Biz sizleri bu güzel şehri ihya etmeniz için gönderdik. Bizleri unutup zevk ve sefa sürmeniz için göndermedik. Ne olur bize kulak verin. Eğer bu halka kulak vermiyorsanız, bu halk ta size gereken cevabı verecektir” şeklinde konuştu.