Nijeryalı Boko-Haram terör örgütünün IŞİD’e biat etmesini açıklaması, Türk yatırımcıları zora soktu. Kara kıtadaki tehlikenin ikiye katlamasıyla Kamerun Hükümeti Türk iş adamları tarafından finans edilen ve bölgede yapımına başlanması planlanan 1,5 milyar dolar değerindeki iki baraj inşaatını dondurdu. Kamerun eski Türk Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan ; “Şu anda ortaya konulan terör ve şiddet eylemlerinden insanlar bölgeye yaklaşmaya korkuyor” dedi.
2002 yılında Nijerya’nın Borno eyaletinde kurulan Boko - Haram terör örgütü geçtiğimiz günlerde yayınladığı video ile IŞİD’e bağlılık sözü verdi. Söz konusu hamle IŞİD’e coğrafya mı atlatır? Sorusunu gündeme getirirken, Kamerun Hükümetinin aldığı bir karar özellikle Türk girişimcileri milyar dolarlık zararın eşiğine getirdi. Ayağının tozuyla Türkiye’ye gelen Kamerun eski Türk Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan İHA’ya özel açıklamalarda bulunarak Türkiye’nin yanı başındaki IŞİD belasının, Boko-Haram birlikteliğindeki rotasından doğabilecek olumsuzluklara karşın değerlendirmelerde bulundu.
“15 BİN İNSAN KATLEDİLDİ”
2009 yılından sonra Boko-Haram’ın kabuk değiştiren bir örgüt olduğunu söyleyen Büyükelçi Doğan örgütün kanlı eylemlerinde özellikle son 1 yılda artış yaşandığını açıkladı. Büyükelçi Doğan; “Boko - Haram 2009’dan itibaren kabuk değiştirmeye şekil ve konsept değiştirmeye başladı. Bölgeye hakim olmaya başlıyor ki Nijerya’nın kuzey bölgesi Borno eyaleti Müslümanların yoğun olduğu ve geri kamış bir bölgede eylemlerini arttırmaya başladı. Aşağı yukarı 2014 yılı başından bu yana da yüzde 90 oranında iki - üç kat eylemlerinde artış var. 2009 - 2014 yılları arasında 5 bin insan Boko -Haram örgütünün faaliyetleri sonucunda öldürülüyor. 2014 yılının başından 2015 yılının Mart ayı içerisinde ise 10 binin üzerinde insan katlediliyor. Toplamda 15 bin katliam ciddi bir rakam” dedi.
1,5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM DONDURULDU
Afrika’nın elmas, petrol ve uranyum gibi yer altı kaynakları açısından zengin bir bölge olduğunu hatırlatan Büyükelçi Doğan bölgede Türkiye’nin yükselen bir değer konumunda olduğunu belirtti. Türkiye’nin aynı zamanda bölge ülkeleri açısından model alındığını aktaran ve Türkiye’nin Afrika’ya ciddi bir ilişki ağı başlattığını dile getiren Büyükelçi Doğan bölgede terör havasının estiğini bunun da Türkiye’nin Afrika pazarında önünün tıkanmaya çalışıldığını öne sürdü. Büyükelçi Doğan Kamerun’da Sanaga nehri üzerinde tamamı Türk iş adamlarına ait olan ve Türk girişimciler tarafından finansmanı yapılan iki barajın yapım aşamasının da bu tıkanıklıktan nasibini aldığını söyledi. Büyükelçi Doğan; “ İki önemli noktaya dikkat etmeliyiz. Birincisi IŞİD’in Türkiye’ye karşı ciddi bir tehdit oluşturması. İkincisi de bizim model olarak alındığımız bölgelerde Türkiye’nin liderliğinin ve modelliğinin adeta önü kesiliyor. Bölge kapalı bir bölge niteliğine dönüştürülmüş durumda. Şu anda ortaya konulan terör ve şiddet eylemlerinden insanlar bölgeye yaklaşmaya korkuyor. Kamerun’da iki tane barajımızın 1 ,5 milyar dolar seviyesindeydi. Bunların ön etütleri yapıldı, finansman bağlantıları yapıldı, anlaşma noktasına gelmiştik terör ister istemez gündemden çekilmesine sebebiyet verdi. Şu anda da kısmen dondurulmuş vaziyette. Bölgenin ve ülkenin önceliği yatırım ve gelişmekten ziyade terörü durdurmak” diye konuştu.
“DİRAYETLİ DAVRANMALIYIZ”
IŞİD ve Boko - Haram birliktelğinden doğabilecek gücün Türkiye’ye karşı yansımalarını yorumlayan Büyükelçi Doğan; “ Özellikle IŞİD - Boko-Haram ilişkisine Türkiye’nin Türk kamuoyunun çok dikkat etmesi gerekiyor ki gelecek menfaatlerimiz baltalanmasın. Acaba bu bağlantı Işid’e coğrafya mı atlatıyor. Yanı başımızdaki çıban daha da büyüyerek başka bir kıtaya bizim orada da önümüzü mü kesmeye hevesleniyor. Buna çok dikkat etmemiz lazım. Coğrafi farklılık ve uzaklıktan dolayı fiziki bir desteğin olması çok zor. Ama birbirine benzerlikleri önümüzdeki süreçte günlerde uzaktan da olsa birbirlerini uzaktan da olsa destekleyeceklerini ve cesaretlendireceklerini gündeme getiriyor. Bizim bu noktada daha dirayetli ve davranmamız gerekiyor. IŞİD Türkiye’nin kendi coğrafyasındaki gelişmesini etkilerken Boko - Haram da buralarda ‘ben sizi sınırlandırmaya hazırlanıyorum’ diyor” diye kaydetti.
TÜRK İŞ ADAMLARINI KARA KITA ROTASINDA UYARDI
Türk yatırımcılara güvenlik noktasında da şu uyarılarda bulundu: “Türk yatırımcılarının da önemli ölçüde dikkatleri Afrika’ya yöneldi. Dünyanın en geri kalmış ama doğal kaynaklar itibari ile de en zengin bölgesi bu bölgenin de kalkınması gerekiyor lazım. Kalkınmada modele ihtiyaç var en yakın en doğru örnek de Türkiye. Birincisi Orta Afrika ve bölge ülkeleri ile dayanışmamızı cesaretlendirmemizi eksik tutmayacağız. Türk halkı ve Türk hükümeti her zaman mazlumlarla masumlarla olmuştur. Yanında olmuştur. Bu tür eylemlerin her yatırımcımızın bölgeye gitmeden önce büyükelçiliklerimizle, ticaret müşavirliklerimiz ile irtibat halendi onların bilgisi ve yönlendirmesi halinde hareket etmesi gerekiyor ki bu süreçten en minimum seviyede etkilenelim. Temelde hedefimiz olan bu ülkelere katkımızı en yüksek seviyede gerçekleştirelim.”