Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), toplu sözleşme taleplerini açıkladı. Genel Başkan Lami Özgen, “Temel hak ve özgürlüklerin ve uluslararası sözleşmelerin gereği olarak; çalışma yaşamını ilgilendiren bütün konuların görüşüleceği, her sendikanın kendi üyeleri adına toplu sözleşme imzalayacağı ve anayasal hakkımız olan grevin teminat altına alınacağı bir yasal düzenleme hemen yapılmalıdır. 2014 yılı için kamu emekçilerinin, geçmiş dönemlerden bu yana süren refah kayıpları telafi edilmeli, enflasyon ve cari dönemin ekonomik büyümesinden verilecek adil bir payla temel maaşı 2.340 TL’ye yükseltilmelidir. Kamuda sözleşmeli, taşeron gibi farklı statülerdeki güvencesiz çalışmaya son verilmeli, tüm çalışanlar iş güvencesine kavuşturulmalıdır.“ dedi.


Özgen, KESK Genel Merkezi‘nde düzenlediği basın toplantısında 1 Ağustos’ta başlayacak, 2014-2015 dönemini kapsayacak Toplu Sözleşme süreci öncesi taleplerini açıkladı. Son 10 yılda ekmek, et, süt gibi gıdaların yüzde 173’ün üzerinde arttığı, hanelere gelen elektrik, su, doğalgaz faturalarındaki artışın da yüzde 250’yi geçtiğini belirten Özgen, AK Parti iktidarında, sermayeye sınırsız kar alanları açarken emekçilerin ücret ve sosyal haklarını sürekli budamış, emekten sermayeye dönük bir refah transferi yarattığını savundu.

Konuşmasında ağırlıkla AK Parti hükümetinin icraatlarını eleştiren Özgen, “Artık bir çığlığa dönüşen taleplerimiz gayet açıktır.” dedi.

KESK’İN BAZI TALEPLERİ

Özgen, iktidarın, kamu emekçilerinin beklentilerine uygun bir toplu sözleşme yapmaya bu kez niyetliyse, öncelikle aşağıdaki temel taleplerin karşılanmasını zorunlu görmesi gerektiğini vurgulayarak, isteklerinden bir kısmını söyle sıraladı:

“Temel hak ve özgürlüklerin ve uluslararası sözleşmelerin gereği olarak; çalışma yaşamını ilgilendiren bütün konuların görüşüleceği, her sendikanın kendi üyeleri adına toplu sözleşme imzalayacağı ve anayasal hakkımız olan grevin teminat altına alınacağı bir yasal düzenleme hemen yapılmalıdır. 2014 yılı için kamu emekçilerinin, geçmiş dönemlerden bu yana süren refah kayıpları telafi edilmeli, enflasyon ve cari dönemin ekonomik büyümesinden verilecek adil bir payla temel maaşı 2.340 TL’ye yükseltilmelidir. Kamuda sözleşmeli, taşeron gibi farklı statülerdeki güvencesiz çalışmaya son verilmeli, tüm çalışanlar iş güvencesine kavuşturulmalıdır. Tüm ek ödemelerin emekliliğe ve emekli aylığına yansıtılmalıdır. Başta öğretmenler olmak üzere lisans mezunu tüm kamu emekçilerinin ek göstergeleri 3600'e, önlisans mezunu olanların 3000'e çıkarılmalı, ek gösterge adaletsizliğine son verilmelidir. Kadın kamu emekçilerine; başta görevde yükselme ve ünvan değişikliklerinde olmak üzere çalışma yaşamında uygulanan ayrımcılığa, mobbinge, baskı ve şiddete son verilmeli, uygulayanlar hakkında etkili müeyyideler getirilmelidir. 0-6 yaş grubu çocuklar için en az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ve 50’den az çalışanın bulunduğu işyerleri için, SHÇEK ve Belediyeler bünyesinde, çalışma alanına yakın ücretsiz ve SHÇEK yönetmeliğine uygun ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmalıdır. İdarenin sendikalar ve üyeleri üzerinde çeşitli yöntemlerle uyguladığı baskılar son bulmalı, ayrımcı politikalardan vazgeçilerek özgür örgütlenme ortamı sağlanmalı, haksız ve adaletsiz biçimde tutuklanan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır.”

TALEPLERE OLUMLU YANIT GELMEZSE YAPACAKLARI

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, hükümetin, taleplerine olumlu yanıt vermemesi halinde 20 Ağustos tarihinde İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Trabzon illerinden başlatacakları ve 5 gün sürecek olan yürüyüşlerle kamu emekçilerinin taleplerinin emekçi halkın talepleriyle buluşmasını sağlayacaklarını, 25 Ağustos tarihinde Ankara'da yöneticilerin katılacağı merkezi bir eylem yapacaklarını aktardı.