SAMSUN (AA) - Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği'nin (SAMTAB) Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı Vali İbrahim Şahin’in katılımı ile Havza’da gerçekleştirildi.

Bir otelde gerçekleştirilen toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kaymakam Alper Tanrısever, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ile birlik üyesi belediye başkanları ve Büyükşehir Belediyesi daire başkanları katıldı.

Vali İbrahim Şahin, Havza’nın tarihi anlamda çok büyük bir avantajı olduğuna işaret ederek, "Havza ilçesinin bir yol güzergahı üzerinde olması buraya dez avantaj vermektedir. Biz sadece otomobille, kamyonla seyahat eden insanları araçlarından indirip bir şekilde ilçemize girmelerini sağlamalıyız. Kuyu derin değildir, kısa olan iptir. Bu anlamda yapılması gerekenleri ortaya koyarsak ciddi anlamda Havza adım adım istenilen noktaya gelecektir. Hiç termal suyu olmayan ülkeler, şehirler termal anlamda kaplıcacılık yapıyorlar. Biz neden elimizdeki imkanlarımızı en güzel bir şekilde yapmayalım" dedi.

Birlik Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise "Havza İlçesi Turizm Eylem Planı" hakkında katılımcılara bilgi verdi.

"Bugün Havza’da turizm altyapısı ve termal altyapısı ile ilgili bir bakış açısı ve yapmamız gerekenleri konuşmak, ortak bir noktada buluşmak için toplandık" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Burada sadece Havza değil Ladik Hamamayağı ve Ladik Kayak Merkezini de paketin içerisinde bir turizm mastır planının içine katmak istiyorum. Burada insanlar termal kaplıcalara geldiğinde, alternatif bir şeyler sunarak, 'Ladik’te de Akdağ Kayak Merkezi var, gecemizi de orada geçirelim' demelerini sağlamak için bu imkanları sağlamak için çalışmak ve bu çalışmalar neticesinde Havza- Ladik iki ilçeyi de bir arada yüzeye çıkartmak gerektiğini belirtmek isterim. Bu iki olayda bir birinden kopuk ve alakasız düşünmememiz lazım. Eski Havza ile ilgili, yıkılmaya unutulmaya yüz tutmuş tarihi binaları restore edip tekrar insanların görüşüne çıkartalım."

Havza Kaymakamı Alper Tanrısever ise Havza’da termal turizmin gelişmesi için öncelikle hamam işletmeciliğinin bırakılması gerektiğini belirterek, "İlçemiz gerçekten çok önemli termal kaynağa sahip. Türkiye’de termal kaynakları profesyonelce yöneten yerleri inceleyip Havza’daki işletmeciliği hamam işletmesinden kurtarıp, kaplıca termal işletme haline getirmeliyiz. Ayrıca tarihi Havza evlerinin de ilçe turizmine önemli katkıları olacak" diye konuştu.

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Havza'nın 2 bin yıllık bir termal tarihe sahip olduğunu belirterek, "Havza doğası ile tarihi ve termali ile tam bir turizm şehri. Havza'da yapılacak 5 yıldızlı oteller ile ilçedeki mevcut ziyaretçi sayısını arttırma yönünde çalışmalarımız devem ediyor. Termal turizmin yanı sıra Havza Milli Mücadelede oynadığı rol ile de adından söz ettiren bir ilçe" dedi.

Toplantı sonunda Kaymakam Tanrısever ve Havza Belediye Başkanı İkiz, Vali Şahin ile Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz’a tablo hediye etti.

Toplantının ardından Vali Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz ile beraberindekiler Havza Atatürk Evini ziyaret etti.

Vali Şahin burada Atatürk’ün Havza ve Havzalılara hediye etmiş olduğu Cumhurbaşkanlığı Forsu ile yakından ilgilendi. Şahin, "Bu tür değerlerimizi iyi tanıtmalıyız" dedi.

Buradan Havza Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü kurunu ziyaret eden Şahin ve Yılmaz yetkililerden bilgi aldı ardından Havza Belediyesi sosyal tesisi olan Osmanlı Sofrasında yemeğe geçti.

Yemek sonrası Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile beraberindekiler tarihi Havza konaklarını ziyaret ettikten sonra KOSGEB tarafından düzenlenen 3. KOBİ ve Girişimcilik Yarışması'nda Türkiye birincisi olan firmayı ziyaret etti.

Burada Firma sahibi Eyüp Temel’den üretilen ürün ve yarışma süreci hakkında bilgi alan Şahin firmaya özgü ürün üretmenin önemli olduğuna değinerek, "Eğer bir ürünü kendiniz üretiyorsanız başarılı olmanız için bir engel yoktur. Firmalarımız örnekte olduğu gibi kendine özgü ürün üretmeli. Sizleri bir kez daha tebrik ediyorum" dedi.

Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz daha sonra Havza’dan ayrıldı.