Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Eskişehir’de inşa edilen, Nasrettin Hoca Gölet ve Sulaması’nda çalışmaların hızla devam ettiği, iki aşamadan oluşan projenin gölet sulamasının tamamlanması ile 6 bin 660 dekar zirai araziye sulama suyu sağlanacağı belirtildi.
Yapılan açıklamaya göre; Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde inşa edilen göletin gövde dolgusu çalışmalarına başlanıldı. Sıyırma kazıları tamamlanan göletin dipsavak cebri boru montajı, boru gömlek betonu, dolusavak kazıları ve enjeksiyon işlemleri tamamlanarak, derivasyon işlemi gerçekleştirildi. Gövde dolgusuna başlanan göletin temelden yüksekliği 38 metre ve toplam depolama hacmi ise 2 milyon metreküp olacak. Yürütülen çalışmalar neticesinde bugüne kadar projede yüzde 63 fiziki gerçekleşme sağlandı. Ayrıca, bu yıl içerisinde inşaat çalışmalarının bitirilmesi hedeflenen tesiste daha sonra su tutulmaya başlanacak.
Projenin diğer bir ayağı olan gölet sulamasının inşaat çalışmalarında fiziki gerçekleşme yüzde 30 seviyesine ulaştı. Bugüne kadar 14 bin metre HDPE boru döşenerek, mekanik bağlantıları yapılan sulama inşaatının tamamlanması ile Nasrettin Hoca Köyü’nün 6 bin 660 dekar tarım arazisi kapalı sistem cazibeli sulama ile suya kavuşacak. Böylece buğday, şeker pancarı, patates, mısır, ayçiçeği, kuru soğan, fasulye, yonca, meyve ve sebze de ürün yelpazesinde yerini almış olacak. Nasrettin Hoca Gölet ve Sulaması’nın devreye girmesiyle yıllık gelir artışının takriben 1 milyon 410 bin lira olması bekleniyor.