Mardin’de “Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa Sempozyumu” başladı. Mardin Üniversitesi Rektörü (MAÜ) Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Kudüs’teki işgalin sona ereceğini belirtti. Kudüs İçin Parlamenterler Kurumu Başkanı El-Bachir Jarallah, “Ümmetimizin liderliğini tekrar elde edeceğiz” dedi.

MAÜ’nün, “Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa Sempozyumu” başladı. Sempozyuma, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, eski Kudüs Müftüsü ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Başbakan Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa, AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyumun, açılış konuşmasını yapan MAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Kudüs’teki işgalin bir gün sona ereceğini belirterek, “Etrafı mübarek kıllınmış, mescit ve kutsal şehir. 60 yıldan beri işgal altında. İşgalin 60’ncı yılında ve Selahaddin tarafından yeniden fethinin 830’uncu yılında ekimin başında fethetmişti. Selahaddin bunun için bu sempozyumu ekimin ilk haftasında düşünmüştük. Ne yapmak lazım? ‘Elinden bir şey gelmiyorsa’ diyor Cahit Zarifoğlu, farz etki körsün bir taş al ve at Filistinlilerin yaptığı gibi. Kudüs için ne yapmam sorusunu sürekli kendi zihninde, çocuklarının zihninde, öğrencilerinin zihninde, ailenin zihninde ve ümmetin bütün fertlerinin zihninde tutmak için gayret etmek zorundayız. Bu işgal sona erecek, çünkü bugün konuştuklarımızı, Selahaddin’in Kudüs’ü fethinden öncede aynı şeyler konuşuluyordu, konferanslar, sempozyumlar, ilmi toplantılar, askeri toplantılar, komandanlar hep Kudüs için uğraşıyorlardı” dedi.

“Tarihi bozgunculuk için ellerinden geleni yapıyorlar”

Kudüs İçin Parlamenterler Kurumu Başkanı El-Bachir Jarallah, düşmanların tarihi bozgunluk için ellerinden geleni yaptıklarını anlatarak, “Tüm bunlara rağmen Filistinlilerin haklarını savunmamız gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. Bu konferansın neticesi inşallah başarılı olur. Ümmetimizin liderliğini tekrar elde edeceğiz” diye konuştu.

“Abdulhamid’in adını tarih altın harflerle yazdı”

Sultan Abduhamid’e çok şey borçlu olduklarını aktaran Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri ise, şunları kaydetti:

“Uluslararası baskı yapıldı ona. Çünkü Siyonizmin başlangıcı 19’uncu yüzyıldı. Filistin ve Mescid-i Aksa ile alakalı çalışmalar onun döneminde başladı. Sultan Abdulhamid’in oradaki güçlü tutumu şunu gösterdi, ‘Bir karış Filistin toprağını ancak benim cesedimle alabilirsiniz.’ Şunu anlıyoruz, Siyonizmin getirdiği anlayışı Osmanlı bütçesi ile alakalı teklifleri ret etmiş. Bu imanından kaynaklı tutumunu tarih altın harflerle yazmış. Filistin halkı bunu her zaman anlatır ve bundan iftihar duyar.”

Açılış konuşmalarının ardından Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Ceyda Bölünmez Çankırı tarafından Mescid-i Aksa’ya gönderilecek olan öğrencilerin adlarının belirlenmesi için kura çekildi.