GİRESUN (AA) - Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Yağlıdere ilçesinde 4 kişide görülen şarbon hastalığının kaynağının il dışından tedarik edilen ot ve samanlar olabileceğini bildirdi. 

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, 26 Mayıs'ta Ortaköy köyünde büyükbaş hayvan kesimi yapan bir kişi ile kendisine yardım eden 3 kişinin deri lezyonlarının görülmesi üzerine dün sağlık kuruluşlarına başvuruda bulundukları, tetkiklerinde deri şarbonu teşhisi konulduğu anımsatıldı. 

Yağlıdere Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince, bölgede kesilen söz konusu hayvanın eti, sakatatları ve gıda olarak tüketilmeyen hayvansal yan ürünlerin aradığı, ancak bulunamadığına işaret edildi.

Bahse konu hayvan sahibine ait işletmede iki baş sığırın daha bulunduğu ve muayenelerinde şarbon hastalığına rastlanmadığı ve söz konusu köydeki tüm hayvanların veteriner hekimlerce sağlık taramasından geçirildiği ifade edilerek, "İlçe müdürlüğümüz ekiplerince bahse konu işletmede dezenfeksiyon çalışmaları yapılmış ve işletme sahibi ile ailesi hastalık hakkında bilgilendirilmiştir" denildi.

Açıklamada, bölgede tedbir amaçlı olarak aşılama çalışmalarına başlandığı ifade edilerek, yaylada bulunan hayvanların aşılanmasının yarına kadar tamamlanacağı kaydedildi. İlçede daha önce şarbon hastalığının görülmediği, hayvan hareketlerinin yoğun olmadığı ve kaba yem açığının il dışından gelen saman ve otlarla karşılandığı belirtildi. Ayrıca, hastalığın kaynağının il dışından tedarik edilen ot ve samanlar olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu, araştırmaların titizlikle sürdürüldüğü bildirildi.