CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği önergede "Suriye ve Irak'ta peşpeşe yenilgiler alan DEAŞ terör örgütünün, motivasyonunu ayakta tutabilmek için 700 canlı bombanın uyuyan hücreler olarak önceden belirlenen bölgelere gönderildiği yönünde iddialar doğru mudur?" diye sordu.
Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, terörün çözüm adresinin TBMM olduğunu ifade ederken, "Milletin karşısında terör sorununu konuşmaktan korkanlar, milletin meclisinden kaçanlar, terörü besleyip büyütenler bu sorunu çözemezler" diye konuştu. Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, şehit haberlerinin milleti derinden yaraladığını, birlik beraberlik ve dayanışma duygularını zedelediğini kaydetti. Gelinen noktanın toplumda kaygı uyandırdığını, "Hesabı sorulacaktır" gibi hamasi söylemlerin de bu kaygıyı gidermekten uzak olduğu olduğunu vurgulayan Karaca, Davutoğlu'nun yazılı olarak cevaplaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt istedi:
"DEAŞ (IŞİD) militanlarının Türkiye'ye girişine engel olmak için havaalanlarımızda ya da kevgire dönen Suriye-Türkiye sınırında almayı düşündüğünüz tedbirler nelerdir? Sınırlarımızdaki güvenlik zaafiyeti dikkate alındığında, ülkemize veya sınır illerimize yönelik herhangi bir DEAŞ saldırısı tehlikesi görüyor musunuz? Bazı basın kaynaklarında DEAŞ terör örgütünün Türkiye'de büyük eylemlere imza atmaya hazırlandıkları, Suriye ve Irak'ta peşpeşe yenilgiler alan DEAŞ terör örgütünün motivasyonunu ayakta tutabilmek için 700 canlı bombayı uyuyan hücreler olarak önceden belirlenen bölgelere gönderildiği yönünde iddialar yer almıştır. Bu iddialar doğru mudur? Şayet doğru ise bu eylemleri önlemeye yönelik gerekli tedbirler alınmış mıdır? Son 4.5 yıl içinde DEAŞ ve ülkemizi tehdit eden terör örgütlerine yönelik yıllar itibariyle kaç operasyon yapılmıştır? Bu operasyonlarda yıllar itibariyle kaç örgüt elemanı yakalanmıştır? Bu teröristlerin yakalanması aşamasında ülke güvenliğimizi tehdit eden herhangi bir bilgi ya da belgeye ulaşılmış mıdır? Son süreçte ülkemizde DEAŞ ve terör örgütleri tarafından gerçekleştirilen eylemlere yönelik kolluk kuvvetlerimiz tarafından başlatılan operasyonlarda kelepçesiz olarak gözaltına alınan zanlılar, İstanbul sokaklarında yüzünde maske ve otomatik silahlarla gösteri yapan terör sempatizanı göstericilere müdahalede bulunulması göz önüne alındığında, Gezi Parkı eylemlerinde en demokratik haklarını kullanan vatandaşlarımıza kolluk kuvvetlerinin düzenlediği orantısız şiddet sonucu gerçekleşen ölüm, sakatlanma ve yaralanma olaylarını nasıl değerlendiriyorsunuz?"
Önergesinde, IŞİD ve Suriye'deki bütün terörist gruplara karşı savaşmak için ABD ile hava üssünün kullanımı konusunda anlaşmaya varıldığını belirten Karaca şöyle devam etti:
"Aynı zamanda Suriye'nin geleceği için bir stratejiye sahip olmalıyız. Bu nedenle ılımlı muhalif güçleri desteklemeliyiz' söyleminizden yola çıkarak Suriye rejimine karşı savaşan muhalif güçlere destek vermek Türk Ceza Hukuku ve Uluslararası Ceza Hukuku hükümlerine göre suç değil midir? Şayet suç değil ise hangi yasal mevzuata dayanarak bu projenin gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır? Ulusal ve uluslararası basın kaynaklarında geniş yer bulan, Suriye yönetimine karşı savaşmak üzere sözde "ılımlı muhalif" olarak tanımlanan terörist örgütlerin eğitilip donatılmasıyla ilgili Türkiye ile ABD arasında varılan mutabakat sonucu yılda 2 bin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanının eğitilmesi amaçlanmıştır. Eğit-Donat Projesi kapsamında ülkemiz genelinde hizmet eden kaç kamp bulunmakta ve açılması planlanmaktadır? Bu kamplar hangi bölgelerimizde yer almaktadır? Eğit-Donat projesinin hayata geçtiği günden günümüze kadar ülkemiz genelindeki kamplarda eğitim verilen kaç militan vardır? Lazerle noktalama, askeri yığınakların olduğu yerlere sabotaj ve yakın çatışma tekniklerinin eğitim kapsamında verileceği iddia edilen terörist gruplar neyle donatılıp nereye savaşmaya gönderilmiştir? Meşru olmayan terörist grupların eğitilip donatılarak başka bir ülkeye savaşmaya gönderilmesi uluslararası teröre destek vermek anlamını taşımıyor mu? Değişik illerimizde ikamet eden Suriyeliler'e yönelik güvenlik araştırması yapılmış mıdır? Sığınma kamplarında kalan Suriyeli sayısı kaçtır? Sığınma kamplarında kalmayan Suriyeliler hangi illerimizde hangi sayıda ikamet etmektedir? Çeşitli illerimizde ikamet eden Suriyelilerin karıştıkları suç oranlarındaki artış dikkate alındığında değişik illerde ikamet eden Suriyeliler'i ülke genelinden belli noktalarda ikamet etmeleri (sığınma kampları vs.) adına bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? Ülkemiz çeşitli bölgelerinde cami ve dernekler aracılığıyla DEAŞ'a militan devşirildiği yönündeki iddialar doğru mudur? Son terör saldırıları üzerine çözüm sürecinin devam ettiği yönünde beyanınız ortada iken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Milli birliğimize ve kardeşliğimize kast edenlerle çözüm sürecini devam ettirmek mümkün değil' ifadelerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?"

FOTOĞRAFLI