15 Temmuz darbe gecesinde Harp Akademileri Komutanlığındaki faaliyetlere ilişkin Silivri’de görülen davayı, TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu ve Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı da takip etti. Duruşma arasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, "Artık mızrak çuvala sığmaz" derken, Arnavutköy Belediye Başkanı Haşim Baltacı, "Burada bir yanda mazlumlar var bir yandan da kuzu postuna bürünmüş olan zalimler var" dedi.

15 Temmuz gecesi Harp Akademileri Komutanlığındaki darbe girişimi faaliyetlerine ilişkin dava, Silivri Cezaevi karşısında bulunan İstanbul 26.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Davaya gaziler ve şehit yakınlarının yanı sıra, TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu ve Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı da katıldı. Duruşma öncesi jandarma tarafından alınan yoğun güvenlik önlemi de dikkat çekti.

Dava arasında yapılan basın açıklamasında konuşan, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanları olarak 15 Temmuz davalarının takipçileri olduğunu ifade ederek, "Darbeciler adil Türk yargısı tarafından bir daha bu topraklarda asla böyle bir şeye niyet etmeyecekleri şekilde cezalarını bulacaklardır. Buna olan inancımız içerisindeyiz. Türkiye’nin bütün mahkemelerinde bu davaların takipçileriyiz. Ben bu davaların izlenmesi noktasında sahip çıkan duyarlı bütün vatandaşlarımıza ve sivil toplum kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu bir süreç ve uzun sürecek. Bu duyarlılığın ve ilgilinin artarak devam etmesini diliyorum. Tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum" dedi.

"Artık mızrak çuvala sığmaz"

Davayı izleyen TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Şentop ise ifadelerin alınmasına devam edildiğini söyleyerek, "Bazen niye bu kadar uzun sürdüklerini söylüyorlar. Onu da yargılamanın usule ve mevzuata uygun olarak sürdürülmesi yapılması lazımdır. Bunun sonunda mahkeme net olarak kararını verecek. Biraz sabır ile takip edilmesi gereken bir süreç. Türkiye’nin bir çok yerinde İstanbul, Ankara başta olmak üzere 15 Temmuz işgal teşebbüsü ile ilgili davalar devam ediyor. Türkiye tarihinin en önemli süreci bu. Türkiye daha öncede darbeler gördü teşebbüslerde oldu başarılı olan darbeler de oldu. Bunu diğerlerinden farklı kılan bir husus var. Elbette darbenin iyisi kötüsü, daha hafifi daha ağırı olmaz. Darbeler millete karşı gerçekleşmiş bir teşebbüstür" diye konuştu.

Yargılananların, davaları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sürecine taşımak için alt yapı oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Şentop, "FETÖ elebaşısının ifadesiyle başka ideolojik kesimlere bu darbe teşebbüsünü yükleyen beyanlar da oldu. ‘Bizim hiçbir şeyden haberimiz yok, terörle ilgili tatbikat vardı biz onun için gittik’ diyenlerde oldu. Detaylara baktığımızda ise öyle değil aslında olay. İç irtibatlara baktığımızda o gece bir araya gelmeleri ve önceki hazırlıklar bakımından bunları çürütebilmek kolay. Ama böyle bir senaryo içerisinde hareket ediyorlar. İkinci aşaması da budur. Muhakkak buradaki yargılamaların neticesinde ortaya çıkacak kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sürecine taşımak istiyorlar. Bununla ilgili bir alt yapı kurmaya çalışıyorlar. Ama artık mızrak çuvala sığmaz açık. Biraz da gücün etkisi ile ortada çok fazla delil bırakmışlar. O bakımdan milletimiz müsterih olsun. Ama dediğim gibi bunun bir takım süreçlerin sabır ile takip edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Tek tip kıyafet uygulaması süreci hakkında da bilgiler veren Şentop, "Yaptıkları işten utanmadan iftihar etme gösterisi içerisine teşebbüs ettiler. Aslında bunlara müsaade edilmemesi gerekir. Onunla ilgili bir süreç de var, soruşturma süreci. Özellikle darbe sürecinde bulunanlarla ilgili bir tek tip kıyafetin benimsenmesi ile ilgili bir çalışma süreci var Adalet Bakanlığımız hazırlıyor" dedi.

Duruşmayı Arnavutköy’den de gelen gaziler ile takip eden Arnavutköy Belediye Başkanı Baltacı ise, sanıkların savunmalarını rahat bir ortamda yaptıklarını ifade ederek, "Sabırlı bir başkanlık heyeti gördüm. Bir takım hedef saptırmaya yönelik sorulara bile hoşgörülü davranan bir yargılama sürecine tanık oldum. Burada bir yanda mazlumlar var bir yandan da kuzu postuna bürünmüş olan zalimler var. Bütün bunların en doğru bir şekilde sonuçlanacağına teslim edileceğine Türk milleti olarak 15 Temmuz ve sonrasında mağdur olmuş bir vatan evladı olarak hiç şüphem yok. Sabırla bu süreci bekliyoruz, hak yerini bulacaktır buna bugün gözlerimizle şahit olduk" diye konuştu.