Uğur DEMİRKIRDI / İstanbul,() - FENERBAHÇE Voleybol Şubesini yeniden yapılandıran ve yıllardır Fenerbahçe'ye hizmet eden voleyboldan sorumlu yönetici Hakan Dinçay, açıklamalarda bulundu. Sponsorluk konusunda fazlaca etkilendiklerini söyleyen Dinçay, "Rakiplerin tamamı devlet bankaları ve kurumsal firmalar" dedi. Fenerbahçe Gazetesi'nde yer alan röportaj şöyle:

"Genç ve dinamik bir takıma sahibiz"

"Biz geçen sezon ve bu sezon itibariyle erkek voleybolda bir küçülmeye gittik. Yabancı transferlerimizin ve altyapıdan yetişen sporcularımızın yaşları 20-26 yaş aralığında. Bunun yanı sıra 1-2 tane daha tecrübeli oyuncuları kadromuza katarak sezona devam edeceğiz. Geçen sezon her türlü olumsuzluklara rağmen bu takım şampiyon olan Arkas'dan daha iyi bir takımdı, hatta şampiyon adayı olan Halk Bankası ile final oynayacak kapasitedeydi.

"Sponsorluk konusunda fazlaca etkileniyoruz"

Başarısızlıklarda yaşadığımız en büyük nedenlerden biri oyuncuların uyumsuzluğu ve küçülmenin verdiği rahatsızlıklar olmuştur. Sponsorluk konusunda fazlaca etkileniyoruz. Voleybol takımının hiç bir geliri yok. Geliri olmayan takımlara transfer yapmak dolayısıyla da güçleşiyor. Geliri olmayan şubelerimizin başında voleybol geliyor. Uzun yıllardan beri Grundig firması bayan ve erkek takımlarımıza desteğini sürdürüyor. Ancak hem erkek hem bayan şubelerin bütçelerini karşılamak zor.

"Gelirin olmadığı yerde voleybolu gelişmesi çok güç"

Rakip takımlarımızın tamamı devlet bankaları ve kurumsal firmalar. (VakıfBank, HalkBank, Eczacıbaşı, Ziraat Bankası, İst. Büyükşehir Belediye) Dolayısıyla bunlar ile rekabet etmek oldukça zorlaşıyor. Kaldı ki bu kurumların tamamı harcamalarını vergiden düşmektedir. Kulübümüz ise vergi ödemektedir. Gelirler açısından voleybolda seyirci potansiyeli futbol gibi değil oldukça düşük. Ayrıca TVF salonunda oynanan seyirci hâsılatının tamamını da federasyon alıyor. Geçen sene federasyona 885.000.TL lisans bedeli ödedik. Federasyonun bize ödediği ise yayın geliri olarak 26.000.TL. Bu şartlarda voleybol nasıl yürür. Sponsor yok, seyirci geliri yok hatta yayın geliri yok.

"Fenerbahçe'nin küçülmesi diğer takımlara da yansır"

Fenerbahçe ne yapacak, bu şartlara rağmen halen Türkiye Ligi'nde ve Avrupa'da şampiyonluklar kazanan takımlarımız var. Bu arada oynadığımız maçlarda güvenlik dâhil diğer tüm giderler kulübümüz tarafından karşılanmaktadır Voleybolda Fenerbahçe'nin küçülmesinin diğer takımlara da yansıması oldu. Beşiktaş ve Galatasaray takımları da aynı sıkıntıları yaşıyor. Kriz her yerde aynı. Şu an Türkiye Ligi'nde ve Milli takımlarda oynayan Fenerbahçe Voleybol altyapısından yetişip görev yapan sporcularımız var. Bu ekip bu şartlarda bile yine de ilk dörde girmek için mücadelesini sürdürecektir. Amacımız altyapı oyuncularımızın ve dışarıdan başarıya aç olan genç oyuncuları birleştirerek, ligde en iyi yerde olmak."

-Bayan Voleybol takımı geçen sezonu şampiyon oldu. Bu sezona da Şampiyonlar kupasını alarak başladı. Yeni sezon için neler söylemek istersiniz?

"Her sezon kazandığımız bir kupa var"

Her şeyden önce her sene bir kupamız var. Dünya'da bir ilki başararak geçtiğimiz bir önceki yılda; Erkek ve Bayan Voleybol takımlarımız iki saat ara ile her ikisi de Avrupa Şampiyonu olarak iki kupayı da kulübümüze kazandırmıştır. Bizim hem Türkiye'de şampiyonluğa hem de Avrupa'da şampiyonluğa oynayan bir takımımız var. Gerçekten başarılıyız ve her sene Final - Four oynuyoruz. İyi bir kadromuz var geçen seneki oyuncularla devam ediyoruz buna rağmen yeni genç oyuncular aldık, bazı mevkileri yeniledik.

"Hedefimiz hem Lig'de hem de Şampiyonlar Ligi'nde zirvede yer almak"

Geçen seneden daha kaliteli bir takım olduk ve bu sezon yine şampiyon olacağız. Süper Kupa'yı Vakıf Bank'ı yenerek tekrar müzemize getirdik bu sene hedeflerimizden birini gerçekleştirdik diğer hedefimizde Şampiyonlar Ligi kupasını müzemize getirmek ve Türkiye Şampiyonu olmak, bunu yapacak takımımız olduğunu biliyor ve arkadaşlarıma güveniyor başarılar diliyorum.

"Devletin de desteğiyle Türk sporu daha çok gelişecektir"

100. yılda başkanımız tüm branşlarda şampiyonluk hedefi koymuştu ve bunu kupaları kazanarak başardık. O günden bu güne kadar Voleybol şubemizde her yıl müzemize kupalar kazandırdık. Buradan emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Sponsorlara çağrımız gelsinler destek olsunlar Türk sporuna hizmet etmiş olurlar. Bu başarıları bayanlarda uzun yıllar devam ettirmek istiyoruz. Bizim amatör şubelerimizde bütün branşlarda1500'e yakın sporcumuz var. Devletin bu kulüplere destek vermesi lazım, Türk sporu ancak böyle gelişir."