Terör örgütü DEAŞ, başta El Bab olmak üzere Fırat Kalkanı Harekatı'nın icra edildiği alanlarda büyük kayıplar veriyor. Son bir ay içinde DEAŞ’ın "beyin takımı"na aralıkta darbe üstüne darbe indirildi.
 
ARALIK'TA 1320 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Terör örgütü DEAŞ’a yönelik aralıkta gerçekleştirilen  operasyonlarda, örgütün Ebu Ensari ve Ebu Hüseyin Tunusi gibi sözde emir ve üst  düzey yöneticilerinin de aralarında bulunduğu bin 320 terörist etkisiz hale  getirildi

Uğradığı büyük kayıplar sonrası terör örgütü militanlarının moralini yükseltmek için Türkiye'yi hedef almaya başladı.

Emniyet ve İstihbarat birimleri başta İstanbul olmak üzere birçok kentte DEAŞ'ın hücre yapılanmalarına yönelik kritik operasyonlar gerçekleştirdi. Havadan ve karadan yürütülen harekatla ağır darbe alan DEAŞ’a yönelik  aralık ayında yurt içinde düzenlenen operasyonlarda ise 260 kişi gözaltına  alındı, 59 kişi tutuklandı

DEAŞ’ın Şanlıurfa kent merkezinde bombalı saldırı ve  2 Özgür Suriye Ordusu mensubuna yönelik suikast planı, polisin çalışması sonucu  önlendi.

Sakarya’da terör örgütü DEAŞ’a yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan  yabancı uyruklu 7 şüphelinin, uyuyan hücre durumunda oldukları ve Türkiye’de  eylem yapma ihtimalleri bulunduğu tespit edildi.
 
FIRAT KALKANI HAREKATI 24 AĞUSTOS'TA BAŞLADI

Türk Silahlı Kuvvetleri  Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetlerince Suriye’nin Türkiye  sınırındaki DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerinin oluşturduğu tehdidi  bertaraf ederek hudut güvenliğini artırmak ve koalisyon güçlerine destek vermek  için 24 Ağustos’ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı, DEAŞ unsurlarına göz  açtırmadı.

Harekat kapsamında, aralıkta Azez-Cerablus arasında bulunan 225 meskun  mahal ve bin 860 kilometrekare alan kontrol altına alındı.

Suriye’nin kuzeyindeki El Bab ve Daglabash bölgelerinde süren harekat  kapsamında aralıkta DEAŞ’a ait yaklaşık binlerce hedef hava harekatlarıyla imha  edildi.

Türk jetlerinin, terör örgütü DEAŞ tarafından kullanılan tanklar,  kontrol noktaları, barınma yerleri, karargah binaları, bomba yüklü araçları,  savunma ve silah mevzileriyle garajlarını imha ettiği harekat kapsamında,  aralarında örgütün sözde üst düzey yöneticileri ve emirlerinin bulunduğu bin 320  terörist etkisiz hale getirildi.
 
SÖZDE EMİRLER ENSARİ VE TUNİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait savaş uçaklarınca Fırat Kalkanı  Harekatı kapsamında, terör örgütü DEAŞ’ın sözde emirlerinden Ebu Ensari’nin  önceki gün El Bab bölgesine düzenlenen hava harekatlarında öldürüldüğü tespit  edildi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait jetlerin 30 Aralık’ta El Bab ve  Daglabash bölgelerinde bulunan terör örgütü DEAŞ’a ait 17 hedefi vurduğu  harekatta, örgütün sözde üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 26 terörist, 29  Aralık’taki taaruzlar sırasında da yine örgütün sözde emirlerden Ebu Hüseyin  Tunusi etkisiz hale getirildi. Harekat kapsamında, önceki gün yaşanan çatışmalarda 23 DEAŞ mensubu  etkisiz hale getirilirken, Türk Hava Kuvvetlerine ait uçaklar tarafından örgütün  Bab, Suflaniyah, Kabr Al Mukri, Bzagah, Tadif ve Abu Jabbar’da bulunan silah  mevzii ve karargah olarak kullanılan 12 binası da imha edildi.
 
OPERASYONLAR YURT İÇİNDE DE HIZ KESMEDİ

Terör örgütü DEAŞ’a yönelik Suriye sınırında olduğu gibi yurt içinde  de hız kesmeyen operasyonlarda aralık ayında 260 kişi gözaltına alındı, 59 kişi  ise tutuklandı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, DEAŞ’a yönelik operasyonlarda 28  Kasım-5 Aralık’ta gözaltına alınan 38 şüpheliden 21’i, 5-12 Aralık’ta gözaltına  alınan 56 kişiden 21’i, 12-19 Aralık’ta gözaltına alınan 88 şüpheliden 5’i, 19-26  Aralık’ta ise gözaltına alınan 78 DEAŞ mensubundan 12’si tutuklanarak cezaevine  gönderildi. İnsanların en mutlu günlerini kana bulayan, yaşlı ve çocukları hedef  almaktan çekinmeyen terör örgütü DEAŞ’a yönelik yurt içindeki operasyonlar  kapsamında yapılan aramalarda örgüte ait çok sayıda dokümanla silah ve mühimmat  ele geçirildi.
 
İŞTE ARALIK AYINDAKİ BAZI OPERASYONLAR

İstanbul’da 3 Aralık’ta terör örgütü DEAŞ’a katılmaları için babaları  tarafından Van’dan İstanbul’a gönderildiği iddia edilen küçük yaştaki Y.A ve  kardeşi Ö.A.A’nın da aralarında bulunduğu 8 şüpheli, düzenlenen operasyonda  gözaltına alındı.

Yine İstanbul’da 6 Aralık’ta eylem hazırlığında olduğu tespit edilen  DEAŞ terör örgütü üyesi yakalandı. Terör örgütünün emriyle, vatandaşların ve  turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği mekanlarla turist kafilelerine yönelik  keşif çalışmaları yaptığı tespit edilen M.Ö, İstihbarat ve Terörle Mücadele  ekiplerinin Bağcılar’da düzenlediği operasyonla gözaltına alındı. Şüpheli,  emniyetteki işlemlerin tamamlanmasının ardından sevk edildiği adli mercilerce  tutuklanarak Metris T Tipi Cezaevine gönderildi.         

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince terör  örgütü DEAŞ üyelerine yönelik operasyonda 12 şüpheli yakalandı.         

Şanlıurfa’da terör örgütü DEAŞ’a yönelik operasyonda, eylem  hazırlığında olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Suriye uyruklu 3 kişi tutuklandı.         

Konya’da terör örgütü DEAŞ’a yönelik operasyonda haklarında gözaltı  kararı verilen 43 şüpheliden 33’ü yakalandı.         

Gaziantep’te yürütülen DEAŞ soruşturmasında, çeşitli illerde resmi  binalar, konsolosluklar, parti binalarıyla Gaziantep Alevi Derneği gibi yerlerin  bilgilerini topladığı, polis ve askerin servis güzergahlarını tespit ettiği,  bölgedeki güvenlik kameralarının fotoğraflarını çekip internet ortamındaki  haritadan yerlerini işaretleyerek örgütün sözde yöneticilerine gönderdiği  iddiasıyla yargılanan sanık Murat Taşçı’ya 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.         

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca terör örgütü DEAŞ’a yönelik  yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı verilen 41 şüpheliden  31’i yakalandı.         

Adana’da, terör örgütü DEAŞ’e üye oldukları ve örgüt propagandası  yaptıkları iddiasıyla 40 şüpheli gözaltına alındı.         

Gaziantep’te DEAŞ’ın eylem ve faaliyetlerinin deşifre edilmesine  yönelik MİT ve Emniyet Müdürlüğü koordinesiyle düzenlenen operasyonda 18 kişi  gözaltına alındı. Şüphelilerin ev ve araçlarında yapılan aramada 3,5-4 kilogram  TNT olduğu değerlendirilen patlayıcı ele geçirildi.         

Terör örgütü DEAŞ’ın Şanlıurfa kent merkezinde bombalı saldırı ve 2  Özgür Suriye Ordusu mensubuna yönelik suikast planı, polisin çalışması sonucu  önlendi. Gözaltına alındıktan sonra çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan Suriye  uyruklu terör örgütü DEAŞ üyesi 3 şüpheliden 2’si, bombalı eylem ve suikast  planındaki suçlamaları reddederken üçüncü zanlının örgütle teröristler arasındaki  para transferini yönettiği belirlendi.       

DEAŞ mensuplarının ifadeleriyle Suriye sınırında arama yapan güvenlik  güçleri, toprağa gömülü çok miktarda patlayıcı buldu.      
 
UYUYAN HÜCRE ÇÖKERTİLDİ

Sakarya’da da terör örgütü DEAŞ’a yönelik soruşturma kapsamında  tutuklanan yabancı uyruklu 7 şüphelinin, uyuyan hücre durumunda oldukları ve  Türkiye’de eylem yapma ihtimalleri bulunduğu tespit edildi.         

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosunca terör örgütü  DEAŞ’a yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan ve haklarında Irak’ta da yakalama  kararı bulunduğu öğrenilen 7 şüphelinin Türkiye’deki faaliyetlerine ilişkin  ortaya çıkan ayrıntılarda, şüphelilerin Irak’ın Anbar şehrinin DEAŞ’ın  kontrolünden çıkmaya başlaması üzerine bölgeden yasa dışı yollarla Türkiye’ye  giriş yaptıkları ve sahte belgelerle ikamet izni aldıkları saptandı.

KAYNAK:POSTA