Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Serkan Demir, sendika binasında toplu sözleşmeyle ilgili açıklamalarda bulunarak, ’özgür toplu sözleşme’ istediklerini bildirdi.
4688 Sayılı Yasa’nın sorunlu, 4688 sayılı yasanın ILO sözleşmeleri başta olmak üzere uluslararası hukuk ve AİHM kararlarına aykırı içeriği ile özgür toplu sözleşme hakkı önünde engel olduğunu belirten KESK Dönem Sözcüsü Serkan Demir, “Kamu emekçileri AKP’nin ve sermayenin insafına terk edilmiştir. Yasanın bu halini Hükümet ile birlikte hazırlayan yandaş konfederasyon üyesi olmayan yüz binlerce kamu emekçisinin iradesini gasp etmektedir. Dolayısıyla 4688 Sayılı Yasa ile kamu emekçilerinin hak ve çıkarını koruyup geliştirecek gerçek bir TİS yapmak mümkün değildir” dedi.
"MASA SORUNLUDUR"
“Masa sorunludur, çünkü yüzdelik zam dışında kamu emekçilerinin mali, sosyal, özlük, demokratik hiçbir sorunu ve talebi masada konuşulmamaktadır. 2013 yılındaki TİS masasının hali ortadadır” diyen Demir şunları söyledi:
“Memur Sen ve hükümet el ele vererek diğer konfederasyonları by-pass etmiş ve gizli toplantılarla satış sözleşmesini imzalamışlardır. Yine kamu emekçilerine dair tüm konuların bu masada belirlenmesi gerekirken hükümet istediği şekilde ve zamanda düzenleme yapmaktadır. Uluslararası standartlara ve sözleşmelere uygun gerçek bir TİS masası kurulmalı, bunun için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.Toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 3 Ağustos Pazartesi günü usulen bir araya gelinip toplantı bitirilerek yapılacak değişiklik beklenmelidir. Kaldı ki TİS görüşmelerini devlet adına yürütecek olan geçici Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı milletvekili bile değildir. Bu vesile ile tüm tarafları kamu emekçilerinin çıkarı adına sorumlu davranmaya çağırıyoruz. Aksi halde, Memur-Sen bir kez daha milyonlarca kamu emekçisinin hak ve çıkarlarını peşkeş çekeceğini, yeni bir satış sözleşmesinin altına imza atacağını beyan etmiş olacaktır. Toplamda AKP döneminde kamu emekçilerinin ortalama en az yüzde 25’lik bir kaybı vardır. Bu kaybımızın karşılanmadığı hiçbir artış oranı kamu emekçilerinin alın terinin ve emeğinin karşılığı olmayacaktır. KESK olarak her zaman halktan toplanan kaynakların halk için kullanılması için mücadele sürdürdük. İş yerlerinde ve alanlarda emekçilerin temsilcisi olarak bu talebi yükselttik. Bu toplu sözleşme döneminde de kamu emekçilerinin haklarının hükümet ve yandaş konfederasyonu tarafından gasp edilmemesi için mücadeleyi yükselteceğiz. Bu kapsamda; Toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 3 Ağustos Pazartesi günü Çalışma Bakanlığı önünde yapılacak merkezi eylem için Ankara’da olacağız. Sendikalı olsun olmasın, tüm kamu emekçilerini mücadeleyi büyütmeye, geleceğimize sahip çıkmaya ve kamu emekçilerinin gerçek temsilcisi KESK etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz.”