Bitlis'in Tatvan ilçesi sınırlarında yer alan Nemrut Dağı'nda, kar kalınlığı yer yer 4 metreyi buluyor. 

Türkiye'nin batı bölgelerinde insanlar denize girerek serinlemeye çalışırken, Bitlis'te ise halen kar manzaraları görmek mümkün. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği Nemrut Dağı ve Krater Gölü, mayıs ayının ortalarında bile kardan geçit vermiyor. Yer yer 4 metreyi bulan kar kalınlığı ise görenleri şaşırtıyor. Nemrut Dağı'nın zirvesinde yer alan dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise en büyük krater gölünü görmek için gelen vatandaşların araçları, 4 metreyi bulan kar yığınları arasında adeta kayboluyor. Beyaz esaretin halen devam ettiği zirvedeki krater gölü ise güzelliği ve doğallığıyla seyrine doyumsuz bir manzara sunuyor. Mayıs ayında bu doğal güzelliği yerinde görmek isteyen vatandaşlar Nemrut'a akın ederken, yol kenarında bulunan karlardan tatmayı da ihmal etmiyor. Nemrut'un zirvesinde iki mevsimi bir arada yaşayan vatandaşların mutluluğu ve heyecanı ise görülmeye değer görüntüler oluşturdu. Anadolu'nun yeryüzü cenneti olarak nitelendirilen Türkiye'nin en büyük kalderası, mevsimin verdiği güzellikle görenleri kendine hayran bırakıyor.

Mayıs ayının ortaları olmasına rağmen Nemrut'ta halen yaklaşık 4 metrelik kar olduğunu belirten Cengiz Şahin, tüm doğaseverlere yaz ve kış mevsiminin bir arada yaşandığı Anadolu'nun bu cennet köşesini ziyaret etme tavsiyesinde bulundu. Nemrut’ta iki mevsimin bir arada yaşandığını belirten Şahin, “Şu an bulunduğumuz yerde kar kalınlığı 3-4 metreyi buluyor. Mayıs ayında böyle bir manzarayla karşılaşıyor olmak son derece heyecan verici. Bir yandan zirvede kar sefası sürerken diğer yandan ise kaldera içinde yaz havası yaşanıyor adeta. Nemrut Dağı ve Gölü için artık turizm sezonu açılmıştır. Bu vesile ile iki mevsimi aynı anda yaşamak isteyen herkesi bu doğa harikasını görmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Vatandaşlardan Ferruh Doğan ise, mayıs ayının ortasında bulunduklarını ve hala Nemrut’ta metrelerce kar olduğunu söyledi. Doğan, “Bu bizim memleketimiz ayrı bir güzelliğini yansıtıyor. Burada görülmeye değer bir manzara var, herkesi buraya davet ediyoruz” dedi.

Vatandaşlardan Reşit Gücü de, yaz mevsimine sayılı günler kalmasına rağmen Nemrut’ta hala kar olduğunu ifade ederek, “Burada 3-4 metreye yakın kar. Ancak kar tünelleri arasında yollar açılmış durumda. Bizlerde bu yolu kullanarak kalderayı görmeye gidiyoruz” şeklinde konuştu.

ANTALYA YAZ VE KIŞI AYNI ANDA YAŞIYOR

Türkiye'nin turizmdeki gözbebeği Antalya'da bir günde 2 mevsim yaşanıyor. Hava sıcaklığının 30 dereceyi bulduğu sahiller yaza hazırlanırken, yaylalarda ise belediye ekipleri kar kalınlığı 5 metreye ulaşan yolları açmaya çalışıyor.

Türkiye'nin turizm başkenti Antalya'da hava sıcaklıkları artmaya devam ediyor. 30 dereceyi aşan hava sıcaklığının ardından sahiller yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra, Antalya'da yaşayanların akınına uğramaya başladı.

Antalya'nın yaylarında ise başka bir güzellik yaşanıyor. Kış aylarında yağan kar nedeniyle bazı yaylalarda karın hakimiyeti devam ediyor. Gündoğmuş İlçesi'ndeki Söbüçimen Yaylası'nda Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleri, mayıs sıcaklıklarına rağmen yer yer kalındığı 5 metreye ulaşan kar nedeniyle yolları açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Belediye ekipleri, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların yazın mera olarak kullandığı yaylanın karla kaplı yollarını göç zamanından önce ulaşıma açabilmek için seferberlik başlattı.

KAR KALINLIĞI 5 METRE

Antalya Büyükşehir Belediyesi İlçeler Koordinatörü İsa Akdemir, 10 köyün kullandığı yayla yolunu yerinde inceledi. İsa Akdemir, Antalya deyince insanların aklına sahil ve denizin geldiğini, kentin arka yüzünde ise karla mücadele verdiklerini söyledi. 2 bin metrede yolların açılması için karla mücadele ettiklerini kaydeden Yıldırım, “Bir aydır yol açma çalışmaları yapıyoruz. Genelde Yörükler bu yolu kullanıyor. Yörüklerin göç zamanı da geldi. 2 büyük araçla ve 10 kişilik ekiple çalışmaları yoğun şekilde devam ediyor. Bazı alanlarda kardan tüneller açarak yolumuza devam ediyoruz. Karın kalınlığının 4- 5 metreyi aştığı bölgeler var. Zor şartlar altında çalışmalarımızı 15 güne kadar tamamlamayı planlıyoruz" diye konuştu.

Gündoğmuş'ta yaşayan ve aynı zamanda Gündoğmuş Belediyesi Meclis üyesi olan Ali Gülen de bu yıl tarihi bir kara şahit olduklarını söyledi. Önceki yıllarda mart ayında karla mücadelenin sona erdiğini hatırlatan Gülen, “Mayısın ortasına gelmemize rağmen karla mücadele devam ediyor. Marta kadar sürekli kar yağdı. Mayısın 20'sinden sonra göçebeler bu yaylaya gelecek. Yörükler yolların bir an önce açılmasını bekliyor. Antalya'nın bu yüz pek bilinmiyor" dedi.

Kaynak:Milliyet