TÜBİTAK'a bağlı Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü'nde (TÜSSİDE) Milli Biyobenzer Kanser İlacı ve Milli Pandemik Grip Aşısı Projesi, bugün Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla başlatıldı. Bu proje ile Türkiye'de kanser ve grip salgınına karşı yerli ilaç ve aşı üretilecek.
TÜSSİDE'nin Gebze'deki yerleşkesinde 'Milli Biyobenzer Kanser İlacı Geliştirilmesi ve Üretimi – BİOSİM' ve 'Milli Pandemik Grip Aşısı- GRİPA' projelerinin açılış törenine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın yanı sıra, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, TÜBİTAK MAM Başkanı Doç.Dr. Bahadır Tunaboylu, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Doç. Dr. Hacı Ali Mantar, Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Darıca Kaymakamı Ömer Karaman,  kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda davetli de katıldı.    Törende projelerin tanıtım filminin izlenmesinden sonra bilgilendirme kornuşması yapan TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, bu projeyi daha detaylı konuşma fırsatı buldukları için mutlu olduklarını belirterek, "Dünya ciddi yatırımlar yapmakta. Ülkemizde bu alan öncelikli alan ilan edildi. Dünyada kimyasaldan biyo alanına hızla ilerlemekte. Bu projede Türkiye'de ilk olacak. Hücre bankalarını geliştireceğiz. 2018 yılında bu alanda ciddi üretimine geçişi sağlayacaktır. İkinci projemiz ise grip aşı projemiz MAM ile birlikte başka kurumlarla yürütülüyor. Burada asıl amaç üretim hızı ve koruyucu etkisi. Projenin gerçekleşmesinde tüm kurumlara teşekkür ediyorum" dedi.
BAKAN MÜEZZİNOĞLU, "BAĞIMSIZLIK LAFLA OLMAZ"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise konuşmasında, "Böyle iki milli ve geleceğe ait umut veren projeler açılışında olmaktan mutluluk duyuyorum" diyerek şöyle devam etti:
"Şimdi biz buraya gelmeden önce Kocaeli Körfez Geçiş Köprüsünün 253 metre yukarısına çıktık. Ama ayaklar karada, ayaklar suyun içerisinde, ayaklar havada ve bakıyorsunuz makro düzeyinde büyük bir proje. Buraya geliyorsunuz mikro düzeyinde DNA’yı, geni parçalayarak veya biyo teknoloji ile mikroskop altında binlerce defa kültürler yapılan analizlerde dünyaya ve insanlığa farklı projeler üretebilecek bir bakışı, bir saatin içerisinde farklı boyutları ile yaşayabilen bir ülke olduk. Türkiye'nin güçlü altyapısı var. Bunu helvaya dönüştürmeliyiz. Biyoteknolojiye verdiğimiz önem artıyor. Bizim ilaç sanayimizin köklü bir altyapısı var. Dünya ile yarışacak bir altyapımız var. Bugün burada bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kendimiz üretemezsek bağımsız Türkiye lafta kalır. Bu anlamda bu alanlarda başarılı olmalıyız. Bağımsızlık lafla olmaz. Üretimde güçlü olmakla olur. Gençlere akıl terinin kutsallığının önemi yansıtırsak çok daha farklı bir ülke oluruz." 
BAKAN IŞIK, "KANSER VE GRİP AŞISI"
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise konuşmasında, yoğun hazırlık sürecinin arkasından bu projelerin başlıyor olmanın mutluluğunu, gururunu ve heyecanını yaşadıklarını belirterek şöyle devam etti:
"Türkiye’nin ilk milli biyoteknolojik kanser ilacını yerli imkanlarla geliştirmeyi hedefliyoruz. Çok daha önemlisi, bu ilacı özel sektörle iş birliği içerisinde uluslararası standartlara uygun bir şekilde üretmeyi amaçlıyoruz. Bu projelerle grip salgınına karşı daha hızlı aşı üretimi sağlayacak mekanizmaları da ülkemize kazandırmış olacağız. İki projenin ülkemize sağlık hizmetlerine sağlayacağı katkılarının yanında üretim ve teknoloji kapasitemizin sağlayacağı katkı ile özellikle önemsiyoruz. Zira bu iki proje biyoteknoloji ilaç üretim altyapımızı geliştirecek, ortaya çıkacak olan birikim sayesinde yeni projelere kapı aralayacak. İlaçta dışa olan bağımlılığımızı da azaltacak."

FOTOĞRAFLI