NEVŞEHİR Valisi Mehmet Ceylan, İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu'nda alacakları kararlarla artık akıp giden suya bakmak yerine suyu yönetme durumuna geçeceklerini söyledi.
Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu toplantısı, Vali Mehmet Ceylan başkanlığında Valilik Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Devlet Su İşleri (DSİ) 12'nci Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ile daire müdürleri katıldı. Vali Mehmet Ceylan, Mayıs ayında Resmi Gazete’de yayımlanan bir tebliğle Taşkın Kurulları yerine illerde Su Yönetimi Koordinasyon Kurulları oluşturulduğunu hatırlatarak şöyle dedi:
"Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan havza koruma eylem planları, havza taşkın ve kuraklık yönetim planlarının hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi için kurumlar arası koordinasyon sağlanması ve uygulamanın takibi maksadıyla havza yönetim merkez kurullarının havza merkez yönetim heyetlerinin ve İl Su Yönetimi Kurulu Koordinasyon Kurullarının kurulması kararlaştırıldı. Kurulların faaliyetlerini sürdürebilmesi maksadıyla 20 Mayıs tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe uygun olarak Havza İl Yönetim Kurulu ve İl Su Yönetim Koordinasyon Kurulları oluşturuldu."
Nevşehir’in büyük bir bölümünün 15 numaralı Kızılırmak havzasında, çok küçük bölümünün Derinkuyu İlçesi tarafında 16 numaralı Konya kapalı havzasında yer aldığını belirten Ceylan, "Kızılırmak Havzası'nda olan etkilerinin tespiti ve gerekli önemlerin zaman geçirilmeden alması için başkanlığımda ve DSİ 12'nci Bölge Müdürlüğü sekretaryasında Nevşehir İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Kurulun toplam 35 üyesi var. Nevşehir İl Su Yönetim Koordinasyon Kurulu tebliğde belirtilen hükümler doğrultusunda artık her yılın Şubat, Mayıs ve Ekim aylarında toplantı yapacak. Genel olarak bölgedeki havza içerisindeki problemler, sıkıntılar ve neler yapılabilirliğinin değerlendirmesini burada hep birlikte yapacağız. Bununla birlikte söz konusu tebliğle İl Taşkın Kurulları, İl Su Yönetim Koordinasyon Kurulu haline dönüştürülmüş oldu. Suyu yönetecek olan İl Su Yönetim Koordinasyon Kurulu gerçekten çok önemli bir görev icraat edecek. Artık suya bakmak yerine suyu yönetme duruma geçmiş olacağız" dedi.
DSİ 12. Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun ise, bu toplantının AB sürecindeki süreç nedeeniyle yaıldığını ifadre kaynaklandığını bildirirken "AB sürecinde müzakere pozisyon bölgesine karşılık gelen bir adet kapanış kriteri vardır. Bu kriterlerden ikinci sırasında sır çerçeve direktifi kabul edilerek ilerleme sağlaması ve olgunlaştırılması, nehir havza yönetim planlarının hazırlaması gelmektedir" diye konuştu.